AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Siems & Klein
Auto Fit, spol. s r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.


Digitální zpětné zrcátko vidí i přes hlavy cestujících

Pátá generace vozu Lexus LS má ve výbavě hned několik elektronických pomocníků. Jedním z nich je digitální zpětné zrcátko spojené se zadní kamerou.

Digitální zpětné zrcátko umožňuje řidiči vidět obraz nezakrytý například hlavami spolucestujících a sledování situace za vozem i po stažení clony zadního okna.

Digitální zrcátko zobrazuje pohled ze zadní kamery na displeji, který vypadá jako obyčejné zpětné zrcátko. To ale není vše, protože citlivá, ukrytá kamera zlepšuje viditelnost v noci i během deště, a navíc díky širokému úhlu záběru přenáší panoramatický obraz. Pokud má řidič raději tradiční obraz, třeba během slunečného dne, může si zvolit standardní, optický pracovní režim zrcátka.

Digitální zpětné zrcátko patří už dlouho do povinné výbavy snad všech koncepčních vozidel, zde je součástí výbavy automobilu ze sériové výroby, zatím však pouze na japonském trhu. Logickým následujícím krokem je nahrazení také bočních zrcátek kamerami, to je ale mnohem složitější problém, protože by musela následovat změna legislativy, která přímo vyžaduje přítomnost optických zrcátek.

Mezi další technické vymoženosti patří například sada aktivní bezpečnosti s funkcemi automatického řízení nebo 24" barevný průhledový displej.

Nový Lexus LS 500 nabízí ve výbavě zážehový motor 3.5 V6 Twin Turbo s výkonem 309 kW (421 k) a točivým momentem 600 N.m, který spolupracuje s 10stupňovou samočinnou převodovkou.

Hybridní verze Lexus LC 500h je poháněna novou jednotkou Multi Stage Hybrid System, která sestává z 3,5litrového motoru V6 a silného elektromotoru a která spojuje výbornou dynamiku s úsporou pohonných hmot a nízkými emisemi oxidu uhličitého.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Standox
BOSCH
BMW Group Česká republika
Scania Czech Republic s.r.o.
Toplac s.r.o.