AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Auto Fit, spol. s r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.


Autonomní koncepční vozidlo smart vision EQ fortwo

Tak vypadá vize sdílení vozidel budoucnosti.

Smart představuje novou vizi městské mobility a individualizované, velmi flexibilní a maximálně efektivní hromadné dopravy v podobě studie smart vision EQ fortwo. Koncepční vůz, schopný autonomní jízdy, vyzvedne cestující přímo na požadovaném místě. Uživatel pozná pomocí nových možností individualizace, že se jedná o „jeho“ vozidlo. Smart vision EQ fortwo umožňuje maskou chladiče s displejem Black Panel na přídi a velkými bočními projekčními plochami individualizaci vozidla, v oblasti sdílení vozidel dosud nevídanou. Cestující, zbaveni úkolu řídit, mohou ve velkém interiéru odpočívat. Studie se jako první vozidlo koncernu Daimler důsledně vzdala volantu a pedálů.

Smart vision EQ fortwo zároveň ideálním způsobem vzájemně propojuje jednotlivé kompetenční oblasti CASE, aby umožnil uživatelům ve městě intuitivní mobilitu s maximem individuality. Zkratka CASE je odvozena od následujících strategických pilířů: síťového propojení (Connected), autonomní jízdy (Autonomous), flexibilního využívání (Shared & Services) a elektrických pohonů (Electric). Elektricky poháněný smart vision EQ fortwo je studií ještě mladé produktové a technologické značky EQ, kterou smart vystaví na IAA 2017. Do roku 2022 má divize Mercedes-Benz Cars uvést do sériové výroby více než deset nových elektromobilů, od smartu až po velké SUV. Smart učinil první krok v oblasti elektrické mobility již v roce 2007 uvedením modelu smart electric drive a v současnosti nabízí už všechny své modely také ve verzi s elektrickým pohonem.

„Smart vision EQ fortwo je naší vizí městské mobility budoucnosti, je to nejradikálnější koncepční automobil pro sdílení vozidel vůbec: zcela autonomní, maximálně komunikativní, příjemný, rozsáhle individualizo­vatelný a samozřejmě elektrický,“ říká šéfka smartu Annette Winklerová. „Studií smart vision EQ fortwo dáváme tvář tématům, jimiž Mercedes-Benz Cars popisuje v rámci své strategie CASE své představy o budoucí mobilitě.“

Shared: Smart vision EQ fortwo je novou vizí sdílení vozidel. Cílovou skupinou pro budoucí koncepty sdílení vozidel značky smart budou především města a obce, protože z plynulosti městské dopravy budou profitovat nejen uživatelé, ale také veřejnost. Aktuálně si již každé 1,4 sekundy pronajme někdo na světě vozidlo car2go. V současnosti má car2go více než 2,6 milionu zákazníků na celém světě a jejich počet neustále roste. Nejnovější studie předpovídají, že se celosvětový počet uživatelů sdílení vozidel do roku 2025 zpětinásobí na 36,7 milionu. Car2go je tak oblíbené mimo jiné i proto, že nabízí spontánní a flexibilní sdílení vozidel. Automobily není nutné vyzvedávat, ani vracet na pevně stanovených místech. Uživatelé si je mohou pronajímat a vracet kdekoli ve stanovené obchodní oblasti.

Autonomous: Koncepční vozidlo smart vision EQ fortwo ukazuje, jak by mohlo být sdílení vozidel díky autonomní jízdě v budoucnosti ještě komfortnější, jednodušší a ekonomicky efektivnější. Smart vision EQ fortwo otvírá novou éru sdílení vozidel, které bude založeno na kolektivní inteligenci a autonomní jízdě. Uživatelé si již nebudou muset hledat nejbližší volný automobil, protože objednaný vůz sám vyhledá a vyzvedne své cestující přímo na požadovaném místě. A díky kolektivní inteligenci a z ní vyplývající předpovědi příslušné poptávky se pravděpodobně bude už nacházet v jejich bezprostřední blízkosti. Cesta za pronajímaným automobilem se stane minulostí. Vzájemně síťově propojená vozidla budou neustále na cestách. Vytížení vozidel vzroste a zároveň se sníží intenzita dopravy i obsazení parkovacích míst ve městech.

Connected: Zákazník si přivolá vozidlo smart vision EQ fortwo prostřednictvím mobilního zařízení. Uživatel pozná, že se jedná o „jeho“ vozidlo, na základě nových možností individualizace. Smart vision EQ fortwo může být totiž individualizován pomocí displeje Black Panel na přídi (formát: 44 palců/105×40 cm) a velkých bočních projekčních ploch. Displeje LED místo světlometů ukazují jak klasická provozní grafická zobrazení (od sportovního až po neutrální) i očím podobné tvary, jejichž prostřednictvím může vozidlo komunikovat na lidské úrovni. Také zadními svítilnami lze kromě klasické podoby předávat podrobné informace – například upozornění nebo informace o dopravě. Přední maska slouží na jedné straně k individualizaci a na druhé straně ke komunikaci s okolím (např. informace pro chodce při přecházení ulice). Dveře studie jsou potaženy elektronicky ovládanou fólií. Neobsazené vozidlo tak může zobrazovat informace o místních akcích, předpověď počasí, zprávy nebo čas. Na masce s displejem Black Panel lze rozpoznat, zda uvnitř smartu cestuje jedna nebo dvě osoby.

Kdo chce, může pomocí funkce „sdílení 1+1“ navíc přirozeně navazovat kontakty se zajímavými uživateli. Potenciální spolujezdci jsou navrhováni na základě jejich uložených profilů a aktuálních požadavků na jízdu. Uživatel je může akceptovat nebo odmítnout. Při jízdě ve dvou jsou na velkém displeji v interiéru zobrazovány společné zájmy, jako jsou poslední návštěvy koncertů nebo aktuálně provozované sportovní disciplíny. Tak lze díky autonomní jízdě využívat nově získaný čas k diskuzi a interakci.

Electric: Smart vision EQ fortwo disponuje lithium-iontovými akumulátory s kapacitou 30 kWh. Není-li používán, vyhledá automaticky nabíjecí stanici, aby doplnil zásobu elektrické energie. Alternativně se mohou tyto automobily připojit k elektrické síti indukčně, vracet do ní elektrický proud, a v roli „kolektivního akumulátoru“ tak přispívat k překlenování špiček ve spotřebě. Smart tím přebírá důležitou funkci pro realizaci potřebných změn v oblasti energetiky.

Design: Městský životní styl budoucnosti

Smart vision EQ fortwo (délka/šířka/výška: 2699/1720/1535 mm) je elegantní dvoumístný automobil, který nabízí, stejně jako všechny vozy smart, maximální místo na minimálním prostoru. Vozidlo komunikuje prostřednictvím masky s displejem Black Panel a displejů LED, které nahrazují světlomety a zadní svítilny. Boční okna jsou potažená speciální fólií, na kterou lze zevnitř promítat informace. V přední části interiéru je displej Black Panel, který slouží jako uživatelské rozhraní.

„Smart vision EQ fortwo ztělesňuje městský luxus budoucnosti. Jedná se o radikální pojetí s elegantním, minimalistickým designem. Studie má typické proporce vozů smart s výraznými, rozšířenými podběhy kol v rozích karoserie bez převisů,“ říká Gorden Wagener, šéfdesignér společnosti Daimler AG. „Velký počet digitálních povrchů v exteriéru a interiéru umožňuje nový stupeň komunikace mezi uživatelem a automobilem. Zákazník získá možnost individualizovat si vozidlo podle svých vlastních potřeb.“

Exteriér: Typické proporce vozů smart, nový koncept dveří

Exteriér se podobá šperku, do něhož je vsazena perla. Proporce, tvořené „1,5prostorovým“ designem, zvýrazněnými podběhy kol a krátkými převisy vpředu i vzadu, jsou pro vozy smart typické.

Nápadným znakem je nový koncept dveří. Oboje dveře lze prostorově úsporně otočit vzhůru nad zadní nápravu, jako křídla, což usnadňuje nastupování a vytváří fascinující vzhled. Koncept dveří zároveň minimalizuje riziko kolize s cyklisty nebo chodci. Trojrozměné prvky v odstínu růžového zlata na kolech a difuzoru poukazují na elektrický pohon a vytvářejí pomyslné spojení s typickým designem značky EQ. Boční okna jsou v zadní části opatřena ozdobným šestiúhelníkovým grafickým vzorem.

Čistý vnější design, orientovaný na budoucnost, je umocněn metalicky bílými a tmavě tónovanými skleněnými plochami. Smart rovněž mění barvu v exteriéru moderním a technickým způsobem prostřednictvím velkého počtu grafických zobrazení na displejích.

Interiér: Velkorysá nabídka místa, inteligentní zavazadlový prostor

Barevný svět studie smart vision EQ fortwo vytváří elegantní a futuristický vzhled, který je kombinován s ozdobnými prvky v teplém odstínu růžového zlata.

Studie se jako první vozidlo koncernu Daimler důsledně obejde bez volantu a pedálů. Ovládání funkcí vozidla pomocí osobního přenosného zařízení nebo hlasových povelů je intuitivní, komfortní a hygienické. Díky upuštění od konvenčních ovládacích prvků působí bílý interiér ještě velkorysejším dojmem. Místo přístrojové desky zaujímá 24“ displej (58,5×15,6 cm) v rámečku v odstínu růžového zlata. Na okrajích jsou umístěny dva menší displeje (s úhlopříčkou 4 palce), na nichž může smart vision EQ fortwo říci například „vítejte“.

Bílé plochy sedadel, čalouněné nově vyvinutou, pokrokovou a velmi kvalitní umělou kůží, lze snadno a nekomplikovaně čistit, což odpovídá požadavkům nezbytným při sdílení vozidel. Na sedadlech naleznou pohodlí až dva cestující, kteří si mohou užívat atmosféru salonku. Sklopná středová loketní opěrka obě osoby v případě potřeby oddělí, nebo poslouží jako odkládací schránka. Bílý interiér vyvolává dojem velkorysého prostoru. Další inteligentní možnosti pro odložení různých předmětů se nacházejí na podlaze a pod sedadly. Zavazadla a osobní doplňky lze umístit pod modré pryžové upínací pásy.

Velký počet digitálních ploch v exteriéru a interiéru umožňuje při autonomní jízdě a sdílení vozidel novou úroveň komunikace mezi uživatelem a automobilem. Vozidlo se barvami i displeji přizpůsobí příslušnému zákazníkovi, a nabídne mu tak soukromé útočiště ve městě. Uživateli je tím poskytnuta také příležitost pro individualizaci vozidla a jeho přizpůsobení vlastním potřebám.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




auto MOTOL BENI a. s.
Mitsubishi Motors Česká republika
Auto Fit, spol. s r.o.
Mercedes-Benz
Toplac s.r.o.