AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Mercedes-Benz
Interaction s.r.o.

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Vývojová studie TOYOTA i-TRIL

Vývojová studie TOYOTA i-TRIL

Vize městské mobility v roce 2030.

Nová studie i-TRIL Concept, vyvinutá specialisty z Toyota Motor Europe (TME) ve spolupráci s vlastním návrhářským studiem ED² v Nice, představuje celou řadu pokrokových výsledků výzkumu automobilky v rámci hledání stále lepších a atraktivnějších řešení ekologické mobility.

Nový koncept i-TRIL, představovaný na letošním ženevském autosalonu ve světové premiéře, je vybavený technologií naklánění karoserie „Active Lean“ a je reálnou alternativou k vozům z automobilových segmentů A a B (mini a malé vozy), ostatním elektromobilům, prostředkům veřejné dopravy nebo motocyklům.

Koncept i-TRIL zhmotňuje proměnu mentálního postoje motoristů a nechce být pouhou komoditou. Studie, vycházející ze snahy Akia Toyody vrátit všem budoucím vozům Toyota emoce a radost z jízdy, odkazuje na firemní filozofii Waku Doki (japonský výraz pro ‘tlukot srdce’) s cílem ukázat, že budoucí elektromobily dokážou stimulovat smysly a pořádně rozproudit krev v žilách.

Koncept je zjednodušeně řečeno ideálním dopravním prostředkem pro každého, kdo si chce jízdu skutečně užít, a to i při pomalých přesunech po městě. Studie tak představuje to nejlepší z budoucí mobility nad rámec pouhé ekologičnosti.

Nový zákazník z kategorie „SMESTO“

Koncept i-TRIL byl vyvinut s cílem naplnit potřeby zákazníka nového typu: náročné aktivní ženy ve věku 30–50 let, se dvěma dětmi a pestrým životním stylem, obyvatelky malého až středně velkého města – SMESTO (Small to Medium Sized TOwn).

Studie Evropské unie na téma budoucnosti měst ukazují, že spíše než další rozšiřování již tak velkých metropolitních oblastí, jakými jsou např. Londýn nebo Paříž, budeme v Evropě svědky postupného zahušťování zastavěných oblastí v blízkosti stávajících měst, a to v podobě příměstských „satelitních oblastí“ se střední hustotou obyvatelstva.

Podobné SMESTO lokality jsou v dnešní Evropě již velmi četné, přičemž jejich obyvatelé jsou nuceni často cestovat kvůli dovážení dětí do školy, za nákupy a návštěvami restaurací a kvůli dalším společenským aktivitám. Takovéto náročné požadavky na mobilitu, spočívající především v krátkých přejezdech z místa na místo, volají po menších a agilních vozidlech s příznivými parametry pro městský život.

Průzkum automobilky Toyota v cílové skupině zákazníků žijících ve SMESTO lokalitách ukázal, že typickým klientem je aktivní matka, často lavírující mezi ‘časem pro sebe’ a trávením času s dětmi (‘aby byly děti spokojené’). Těmto ženám vzrůstá sebevědomí a odmítají roli otroka vlastních dětí.

Na tento zřejmý konflikt mezi oddaností a svobodou reaguje nový koncept i-TRIL pomocí tří funkcí: technologií automatického naklánění karoserie „Active Lean“, filozofií ‘uvolněného zapojení’ a jedinečného uspořádání sedadel 1+2.

Technologie naklánění karoserie Active Lean

Elektromotorem poháněný koncept i-TRIL váží pouze 600 kg při délce 2 830 mm a výšce 1 460 mm. Rozchod kol činí 1 200 mm vpředu, resp. 600 mm vzadu. Koncept používá kloubové uložení mezi zadní nápravou a kabinou, což umožňuje naklánění karoserie vozidla a předních kol, zatímco poháněná zadní kola zůstávají vždy kolmo k povrchu vozovky.

Přední kola s blatníky jsou kvůli snadnému naklánění kol i karoserie zřetelně oddělena od hlavní karoserie vozidla. Kabina sestává z uhlazené tmavé centrální části, připomínající zámotek, bez obvyklé okenní čáry nebo klik dveří.

Kabina je opticky obalena kapotáží s hladkým přechodem mezi barvou karoserie (stejnou jako u oblouků předních kol) a transparentním prosklením kokpitu, zde s důrazem na dynamický náklon kupředu, v souladu s celkovou siluetou konceptu i-TRIL.

Nahoru výklopné dveře jsou opatřeny závěsem v místě zkosených předních sloupků kvůli maximální velikosti dveřního otvoru a snadnému nastupování i pro zadní pasažéry. Mechanizmus přitom na parkovištích nenárokuje více okolního místa než dveře klasického provedení.

Robustní architekturu vozidla a širší záď kabiny kvůli dvoumístné lavici pak zezadu zdůrazňují koncové svítilny ubíhající napříč celou šířkou vozidla nad zřetelně oddělenou konstrukcí zadní nápravy, jejíž součástí je elektromotor pohánějící zadní kola.

Konstruktéři automobilky Toyota díky svým předchozím zkušenostem s technologií naklánění „Active Lean“ zjistili, že 10° náklon je plně postačující s ohledem na zvýšenou stabilitu a záběr kol, větší potěšení z jízdy a omezení rizika kinetózy cestujících.

Tato technologie v kombinaci s natáčením předních kol v úhlu až 25 stupňů dovoluje konceptu i-TRIL otočit se na kružnici o poloměru jen 4 metry (podobně jako Toyota iQ), a nabídnout tak příkladné potěšení za volantem i při pomalejších přesunech po městě, kde se vůz cítí jako ryba ve vodě i během té nejhorší dopravní „špičky“.

Nový koncept od Toyoty pravděpodobně nabídne reálný jízdní dosah přes 200 km. Ačkoli je schopen autonomního provozu, díky své konstrukci nabídne takové potěšení za volantem, že jej majitelé budou rádi po většinu času řídit sami.

Filozofie „uvolněného zapojení“

V otázce ‘uvolněného zapojení’ byli zákazníci z cílové skupiny požádáni, aby ohodnotili nejrůznější polohy za volantem. Volili mírně zvýšenou, nicméně uvolněnou a poněkud ležérní polohu, téměř stejnou jako v motokáře, úzce navazující na soustavu řízení.

Právě to je důležité, neboť koncept i-TRIL nepoužívá žádné pedály, a tak si řidič může pohodlně natáhnout nohy a obout si prakticky cokoli, zde bez rizika ztráty kontroly nad vozidlem. V základně řidičova sedadla je centrální žebro, které zajišťuje pohodlnou a robustní oporu pro nohy.

Pokyny pro řízení, zrychlování i brzdění se přenášejí bez mechanické vazby, tedy pouze elektronicky (technologie drive-by-wire). K ovládání konceptu i-TRIL slouží levá a pravá páčka (podobně jako u počítačové myši nebo ovladače herní konzole), vystupující v místě řidičových rukou ze strečové tkaniny pokrývající modul ručního řízení.

Při autonomním řízení se levý a pravý okraj přístrojového panelu automaticky rozsvěcuje na znamení toho, že i-TRIL bude najíždět do zatáčky. Posádka je tak v předstihu informována o tom, kterým směrem se kabina nakloní.

Ve voze již nejsou žádné další ovladače ani spínače, dokonce ani kaplička přístrojů před řidičem. V režimu ručního řízení má řidič všechny potřebné informace k dispozici prostřednictvím jednoduchého průhledového displeje. Zbrusu nové pojetí rozhraní HMI se zaměřuje na hlasové ovládání, které s podporou umělé inteligence slouží k ovládání multimédií a systému palubního infotainmentu.

Uspořádání sedadel 1+2

Koncept i-TRIL se sedadly v uspořádání „jedna-plus-dva“ mění zažité definice prostorné kabiny. Stávající pojetí designu interiéru se zaměřuje na řidiče a jeho potřeby, přičemž cestující na zadních sedadlech se mohou někdy cítit jako občané druhé kategorie.

Interiér konceptu i-TRIL ve spojení s technologií aktivního naklánění vozidla však zprostředkuje požitek z jízdy i zadním pasažérům. Děti sedí mnohem blíže ke svému rodiči, nicméně nezasahují do jeho prostoru.

Ještě důležitější je to, že děti mají výrazně lepší výhled ve směru jízdy, nerušený hlavovou opěrkou předního sedadla přímo před očima. Hlavová opěrka předního sedadla konceptu i-TRIL je vlastně upevněna ke střeše kabiny a sklápí se dolů do správné polohy až po zapnutí vozidla. Děti zároveň mají spoustu místa pro nohy po obou stranách řidičova sedadla. V reálu tak kabina nabízí dostatek místa i pro tři dospělé pasažéry.

Konstruktéři věnovali hodně pozornosti i co nejsnazšímu nastupování a vystupování řidiče. Po otevření dveří kabiny se současně odklápí i část podlahy s ohledem na snazší vystupování bez nutnosti nepohodlně natahovat nohy. Kromě toho lze přední sedadlo stranově otočit v úhlu až 20 stupňů, což řidiči dovoluje poněkud důstojnější nastupování a vystupování.

Návrháři kabiny se oprostili od obvyklého pojetí automobilových interiérů. Čalounění výplní materiálem Alcantara, látkové čalounění zadní lavice nebo dřevěný povrch podlahy, vše z recyklovaných materiálů, nabízí cestujícím pohodlnější prostředí, které svým ztvárněním připomíná spíše exkluzivní obývající pokoj.

Žebrovaná textura látkového čalounění zadní lavice opticky vyzařuje směrem ven, čímž akcentuje celkovou šířku kabiny v její zadní části. Dezén předních 19" a zadních 20" pneumatik Goodyear byl kromě toho navržen tak, aby připomínal provedení ozdobného obložení v interiéru.

I přes jasné oddělení přední části kabiny („čas pro sebe“) od zadní („aby byly děti spokojené“) je prostor kabiny sjednocen překrývajícím se čalouněním z materiálu Alcantara (vpředu) a látkovým čalouněním zadní lavice, stejně tak jako rozvodem soustavy ventilace pro celou kabinu.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
Mercedes-Benz
Siems & Klein
Mitsubishi Motors Česká republika
BOSCH