AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
ContiTrade Services s.r.o.


Volkswagen představuje v Detroitu studii I.D. BUZZ

Předseda představenstva Dr. Herbert Diess: „Modely I.D. budou cenově dostupné pro miliony zákazníků značky Volkswagen“

Nová éra elektrické mobility začíná a Volkswagen bude utvářet její podobu. Volkswagen představuje na mezinárodním autosalonu NAIAS (North American International Auto Show) v Detroit studii I.D. BUZZ, která je moderním Microbusem. Koncept elektricky poháněného MPV je dalším výhledem směrem do budoucnosti a zároveň ztělesňuje ambici vytvořit budoucí svět, v němž bude elektrická mobilita dostupná pro každého. Tento cíl vystihuje i nový slogan značky: „Nečekáme na budoucnost, tvoříme ji.“

Dr. Herbert Diess, předseda představenstva značky Volkswagen, k tomu říká: „I.D. BUZZ symbolizuje novou podobu značky Volkswagen, která je moderní, pozitivní, emocionální a orientovaná na budoucnost. Chceme, aby se elektrická mobilita stala charakteristickým znakem Volkswagenu, a od roku 2025 chceme prodávat jeden milion elektromobilů ročně. Nový e-Golf nabízí již o 50 procent delší dojezd. Od roku 2020 pak uvedeme na trh s modelovou řadou I.D. zcela novou generaci kompletně síťově propojených elektromobilů. Tyto vozy budou cenově dostupné pro miliony zákazníků, nejen pro milionáře.“

Volkswagen studií I.D. BUZZ v Detroitu demonstruje, jak rozmanitou podobu bude mít budoucí elektrická mobilita. Prostorový zázrak má elektromotory na přední i zadní nápravě, které zajišťují pohon všech kol, režim zcela automatizované jízdy („I.D. Pilot“) a novou generaci zobrazovacích a ovládacích prvků. „I.D. BUZZ je MPV nové generace. Vychází z nové modulární platformy MEB pro vozidla s elektrifikovaným pohonem a nabízí komfort a nekonečný prostor pro cestování. Jeho elektrický dojezd činí až 600 kilometrů v kombinovaném cyklu EU,“ říká Dr. Frank Welsch, člen představenstva značky Volkswagen, zodpovědný za vývoj. Nové zásoby elektrické energie získává I.D. BUZZ indukčně nebo připojením k nabíjecí stanici. S nabíjecím výkonem 150 kW trvá nabití na 80 procent celkové kapacity akumulátorů přibližně 30 minut.

Volkswagen představil před pouhými čtyřmi měsíci studii I.D., menšího sourozence koncepčního vozu I.D. BUZZ. Také I.D. je revolucí. Kompaktní elektromobil se objeví u prodejců v roce 2020 s dojezdem až 600 kilometrů. Bude prvním sériově vyráběným vozem na základě platformy MEB. A je první studií značky Volkswagen, která dokáže jezdit zcela automatizovaně.

Nový I.D. BUZZ je nyní prvním vozem kategorie MPV, který tuto funkci umožňuje. Stačí mírné zatlačení na volant. Ten se následně zasune do přístrojové desky a I.D. BUZZ přejde z režimu manuálního řízení do režimu zcela autonomní jízdy „I.D. Pilot“ (nabídka této funkce je myslitelná od roku 2025). Nyní si může řidič otočit své sedadlo dozadu a obrátit se čelem ke spolucestujícím. Okolí vozidla snímají laserové scannery, ultrazvukové senzory, radarové senzory, kamery systému Area View a přední kamera. Další údaje o dopravní situaci jsou získávány z cloudu.

I.D. BUZZ již nemá klasickou přístrojovou desku. MPV promítá nejdůležitější informace prostřednictvím průhledového displeje s rozšířenou realitou do zorného pole řidiče – ve formátu 3D, virtuálně na vozovku. Funkce informačních a zábavních systémů nebo klimatizace jsou ovládány prostřednictvím vyjímatelného tabletu. Ovládací prvky důležité pro řízení jsou umístěny na volantu. Jeho vnitřní část není – na rozdíl od současnosti – tvořena rameny a tlačítky, ale speciální dotykovou plochou s kapacitními zónami. Klasický volant se tak proměnil v multifunkční volant s dotykovou plochou.

Využití obestavěného prostoru je ve studii, vybavené až osmi sedadly, tak dobré jako v žádném jiném elektromobilu. Všestranně variabilní sedadla a interaktivní síťové propojení otvírají cestujícím ve studii I.D. BUZZ rozmanité možnosti. Díky prodloužené platformě MEB-XL nabízí studie s vnější délkou 4942 mm, šířkou 1976 mm a výškou 1963 mm i v interiéru, v rámci své třídy, výjimečné prostorové dimenze.

I.D. BUZZ vyniká nejen prostorem. Vzhledem ke své koncepci se zařadí mezi nejkomfortnější automobily na světě. Má extrémně dlouhý rozvor náprav 3300 mm. Mezi nimi je pod podlahou uložena sada akumulátorů. Toto uspořádání snižuje těžiště a zajišťuje dokonalé rozložení hmotnosti. Podvozek studie I.D. BUZZ s elektronicky řízenými tlumiči poskytuje jízdní komfort na úrovni vyšší třídy. Dynamický charakter studie I.D. BUZZ skvěle doplňuje pohon všech kol s nulovými emisemi a celkovým nejvyšším výkonem 275 kW/374 k (elektromotor vpředu a vzadu, každý s výkonem 150 kW). Verze studie I.D. BUZZ, představená v Detroitu, dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za cca 5 sekund a její nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 160 km/h.

Studie I.D. BUZZ, která slaví světovou premiéru v Detroitu, tak důsledně odráží strategii značky Volkswagen se sloganem „Přinášíme budoucnost do sériové výroby“. Základem této strategie jsou čtyři inovační oblasti:

  • Propojená komunita – Volkswagen v budoucnosti vzájemně propojí řidiče, automobil a okolní svět prostřednictvím uživatelského profilu Volkswagen User ID.
  • Intuitivní využitelnost – Volkswagen sází na intuitivní ovládání vozidel s novými koncepty zobrazování a ovládání.
  • Automatizovaná jízda – Volkswagen zvýší úroveň bezpečnosti a komfortu svých automobilů funkcí automatizované jíz­dy.
  • Chytrá trvalá udržitelnost – Volkswagen urychluje vývoj inovativních elektromobilů pro velkosériovou výrobu.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Iveco Czech Republic, a.s.
Scania Czech Republic s.r.o.