AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Interaction s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.


Nový Nissan Serena přichází se systémem ProPILOT

První vůz s technologií autonomního řízení mezi japonskými automobilkami.

Společnost Nissan Motor Co., Ltd. oznámila, že nový model Serena, který se začne prodávat koncem srpna, bude vybaven technologií autonomního řízení ProPILOT. Ta poskytne snazší a bezpečnější mobilitu na dálnicích.

ProPILOT

ProPILOT je revoluční technologie autonomního řízení navržená k použití na dálnicích při jízdě v jednom pruhu. Nissan je první automobilkou, která představuje kombinaci systému natáčení volantu, akcelerace a brzdění schopného plně automatického provozu. Systém odlehčí řidičům při jízdě po dálnici a na dlouhých trasách.

Zabudovaný systém ProPILOT využívá technologii pokročilého zpracování obrazu, je schopen vyhodnotit situaci na silnici i provoz a dává vozu přesné jízdní pokyny zajišťující přirozenou jízdu. Ovládání technologie ProPILOT je mimořádně snadné – přepínač na volantu umožňuje řidiči systém jednoduše zapnout a vypnout. Snadno pochopitelné rozhraní systému ProPILOT, které je zabudováno mezi ovládací prvky řízení, zahrnuje i přizpůsobitelný displej zobrazující provozní stav.

Konfigurace systému

Akcelerace, brzdy i natáčení volantu jsou ovládány na základě informací získaných z kamery s jedním objektivem, která je vybavena vyspělým softwarem pro zpracování obrazu. Kamera systému ProPILOT dokáže trojrozměrně a rychle rozpoznat vozidla jedoucí vpředu i značení jízdních pruhů.

Funkce

Po zapnutí systém ProPILOT automaticky reguluje odstup od vozidla jedoucího vpředu s přihlédnutím k rychlosti nastavené řidičem (v rozsahu cca 30 až 100 km/h). Systém rovněž udržuje vozidlo uprostřed dálničního jízdního pruhu tím, že sleduje značení pruhů a podle něj upravuje řízení (dokonce i v zatáčkách).

Když vozidlo jedoucí vpředu zastaví:

Systém ProPILOT automaticky aktivuje brzdy tak, aby vozidlo zcela zastavilo. Po zastavení zůstává vozidlo na místě, i když není sešlápnutý brzdový pedál. Když lze pokračovat v jízdě, systém ProPILOT obnoví svou funkci poté, co se řidič opět dotkne přepínače nebo lehce sešlápne pedál plynu.

Nissan provádí v různých regionech intenzivní studie jízdních podmínek. Systém ProPILOT tedy bude dobře přizpůsoben podmínkám na všech trzích, kam bude uveden. Systém ProPILOT použitý v modelu Serena byl vyvinut v rámci vývoje snadno aplikovatelné technologie přizpůsobené jízdním podmínkám na japonských dálnicích.

Dosažení nulového počtu smrtelných dopravních nehod

Nissan aktivně pracuje na inteligenci a elektrifikaci vozidel, aby uskutečnil svou vizi nulových emisí a nulového počtu smrtelných nehod. Systém ProPILOT je součástí technologie Nissan Intelligent Driving. V rámci „inteligentní mobility Nissan“ posiluje bezpečnost a dodává řidičům sebevědomí.

Systém ProPILOT bude zabudován i do dalších vozidel. V roce 2017 jím bude vybavena evropská verze modelu Qashqai. Rovněž se plánuje rozšíření této technologie na trhy v USA a v Číně. Na rok 2018 je naplánován systém ProPILOT 2.0, technologie autonomního řízení ve více pruzích, která bude na dálnici umožňovat automatickou změnu jízdního pruhu. V roce 2020 by pak měl být uveden systém ProPILOT 3.0 poskytující autonomní řízení v ulicích města, který bude zvládat i situace na dopravních křižovatkách.

Nissan plánuje posílit své prvenství v oblasti technologií autonomního řízení tím, že systém instaluje a aplikuje v klíčových modelech na každém trhu. Zvýší tím bezpečnost provozu a odstartuje novou éru v automobilové dopravě.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Siems & Klein
Interaction s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika