AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Scania Czech Republic s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


ŠKODA zahajuje ofenzivu v kategorii SUV s modelem KODIAQ

ŠKODA přenáší svůj expresivní designérský styl do segmentu vozů SUV. Největší zavazadlový prostor mezi konkurenty. Součástí výbavy jsou posuvná zadní sedadla, na přání třetí řada sedadel.

ŠKODA zahajuje svou velkou ofenzivu v kategorii SUV s modelem ŠKODA KODIAQ. Všestranné SUV s patřičnými outdoorovými schopnostmi je dlouhé 4,70 m. Nabízí největší zavazadlový prostor ve své třídě. Dalším nadstandardním prvkem výbavy v tomto segmentu je i volitelná třetí řada sedadel. Model KODIAQ symbolizuje všechny silné stránky značky ŠKODA – výrazný design, vysokou funkčnost a řadu prvků Simply Clever. ŠKODA KODIAQ definuje nová měřítka v oblastech konektivity a asistenčních, informačních a zábavních systémů. Na trh bude model uveden počátkem roku 2017.

ŠKODA AUTO vstupuje s modelem ŠKODA KODIAQ do nového, celosvětově rychle rostoucího segmentu – do třídy velkých SUV. Touto ofenzivou chce automobilka oslovit nové skupiny zákazníků, zvýšit své tržní podíly a posílit svou pozici na světových trzích. ŠKODA KODIAQ ukazuje současné postavení značky a zároveň odkrývá budoucnost inovativních technologií a moderních řešení konektivity, mezi něž patří mobilní internetové služby pro detailní informace a nejvyšší bezpečnost.

„Naše nové SUV ŠKODA KODIAQ je vůz se silnými outdoorovými kvalitami,“ říká předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier. „Spojuje aktivní životní styl s klasickými přednostmi značky – vysokou funkčností a nadprůměrnou prostorností. Jako vždy jsme si při vývoji stanovili cíl nabídnout kus auta navíc, a vytvořit tak nejlepší nabídku v segmentu. ŠKODA KODIAQ přijíždí se svým atraktivním designem a patřičně na sebe upoutává pozornost.“

Silný charakter: Nový designérský styl do segmentu SUV

Už na první pohled je KODIAQ typickým vozem mladoboleslavské automobilky: má osobitý charakter, výrazný vzhled a nový designérský styl značky s ním vstupuje do segmentu SUV. V každodenním životě nabízí všestranné schopnosti pro rodinu, volný čas a práci. V pětimístné i sedmimístné verzi nabízí ŠKODA KODIAQ dostatek prostoru pro všechny cestující a zavazadla. Pětimístný vůz má s objemem až 2065 l největší zavazadlový prostor ve své třídě. Podélně posuvná sedadla ve druhé řadě jsou součástí sériové výbavy. Sklon opěradel lze podle potřeby nastavovat.

Snadná obsluha, vysoká kvalita zpracování i prvky Simply Clever jsou hlavními charakteristickými rysy vozů mladoboleslavské automobilky. ŠKODA KODIAQ představuje nové inovativní nápady. Jedním z nich je automaticky výsuvná plastová ochrana hran dveří, která zabraňuje poškození při otevírání dveří. Pro nejmladší cestující je ve voze elektrická dětská bezpečnostní pojistka a pro dlouhé jízdy Paket spánek se speciálními opěrkami hlavy.

Na vrcholu segmentu: Konektivita

S inovativními řešeními konektivity se ŠKODA KODIAQ vypracovala na vrchol segmentu. Informační a zábavní systémy vycházejí z druhé generace koncernové modulární platformy. Nabízejí velmi moderní funkce a rozhraní a jsou vybaveny kapacitními dotykovými displeji. Vrcholné systémy Columbus a Amundsen disponují funkcí hotspot WLAN. Pro informační a zábavní systém Columbus je v nabídce na přání modul LTE, který umožňuje internetové připojení na bázi v současnosti nejrychlejšího mobilního standardu. S ním mohou být cestující připojeni k internetu či posílat e-maily svými telefony a tablety.

Nové internetové mobilní služby značky ŠKODA odpovídají rychlostnímu standardu LTE a jsou rozdělené do dvou kategorií: Internetové služby informačního a zábavního systému, sloužící pro informace a navigaci, a služby Care Connect, které pomáhají při poruchách a v nouzi. Tlačítko nouzového volání eCall, které v Evropě bude předepsaným standardem až od roku 2018, je součástí sériové výbavy v rámci služby Care Connect již dnes. Další internetové služby fungují prostřednictvím aplikace ŠKODA Connect App. S nimi lze vůz na dálku kontrolovat, konfigurovat a najít pomocí chytrého telefonu.

Inteligentní propojení mezi vozem a chytrým telefonem dosahuje v modelu KODIAQ nové úrovně. Platforma SmartLink se standardy Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLinkTM a SmartGate je součástí volitelné nabídky k základnímu informačnímu a zábavnímu systému Swing. Pro vyšší informační a zábavní systémy je SmartLink součástí sériové výbavy. Phonebox s indukčním nabíjením připojuje chytrý telefon k anténě vozidla a současně jej bezdrátově nabíjí.

Spolehlivá pomoc: Asistenční systémy

Ve voze ŠKODA KODIAQ je k dispozici široká nabídka asistenčních systémů. Vnější kamery Area View jsou novinkou pro značku ŠKODA a ukazují na palubním displeji několik pohledů na okolí vozu. Pokud je za velkým SUV připojen přívěs, převezme při pomalém couvání řízení asistent pro jízdu s přívěsem. Novinkou je prediktivní ochrana chodců, která doplňuje systém Front Assist. Nová je rovněž funkce zabrzdění při zajíždění a couvání z parkovacího místa. ŠKODA KODIAQ samočinně zabrzdí, jakmile za sebou rozpozná překážku.

Pro model ŠKODA KODIAQ jsou k dispozici i další asistenční systémy. Udržují dostatečný odstup před následovanými vozidly, ulehčují řidiči přejíždění z pruhu do pruhu nebo ho naopak v jízdním pruhu udržují, upozorňují na důležité dopravní značky a asistují při parkování.

Síla a agilita: Motory a podvozek

Při zahájení prodeje modelu ŠKODA KODIAQ na počátku roku 2017 mohou zákaznici volit mezi pěti poháněcími jednotkami – dvěma motory TDI a třemi motory TSI. Nejsilnějším zážehovým agregátem je motor 2.0 TSI, který svým výkonem 132 kW (180 k) dodává vozu dynamické jízdní vlastnosti a díky nově vyvinutému procesu spalování je úsporný podobně jako agregát s menším zdvihovým objemem. Díky výraznému podílu vysokopevnostní oceli je karoserie modelu ŠKODA KODIAQ relativně lehká, což je dalším důležitým faktorem hospodárnosti vozu.

Přenos hnací síly zajišťují různé technické komponenty – šestistupňová mechanická převodovka, převodovka DSG, pohon předních kol a pohon všech kol 4×4. Velké SUV z České republiky zvládá silnice všeho druhu komfortně a současně velmi agilně. Ještě atraktivnější je zážitek z jízdy, pokud má vůz ve výbavě volič jízdních režimů Driving Mode Select a adaptivní podvozek DCC. S nimi lze v několika módech nastavit charakteristiku řízení, pedálu plynu, řazení převodovky DSG a funkci tlumičů.

Nová ŠKODA KODIAQ se i v těžším terénu cítí jako doma. Tam, kde silnice končí, podporuje řidiče vozu s pohonem 4×4 volitelný režim Off-road. Stisknutím tlačítka se všechny relevantní systémy – řízení motoru, asistenční systémy a elektronické podvozkové systémy ABS a ESC – samostatně přizpůsobí podmínkám v terénu. V případě, že je automobil vybaven DCC, lze nastavit i tlumiče.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
Mitsubishi Motors Česká republika
BOSCH
Interaction s.r.o.
auto MOTOL BENI a. s.