AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Interaction s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.


Nový Citroën C3: svěžest a optimismus

Citroën představil nový Citroën C3, a oživuje tak svůj bestseller, kterého se od roku 2002 vyrobilo již více než 3,5 milionu kusů.

Nová C3, pro kterou je charakteristická bohatá barevnost, převrací zažité principy a vnáší do nich svěžest a optimismus. Odlišuje se jedinečným tvarem a grafickými prvky, které mu dodávají energičnost a velkou sebejistotu. Odvážný styl posiluje výrazný potenciál osobní úprav na míru. Propracovaný design interiéru nové C3 není nijak na úkor komfortu, posádka se má při každé cestě cítit co nejlépe. Vůz je vybaven nejnovějšími technologiemi mobilního připojení, ve světové premiéře se objevuje ConnectedCAM Citroën™, HD kamera, díky níž může posádka sdílet fotky a videa.

Příchod nové C3 přináší do automobilového světa závan svěžesti. Jde o multifunkční hatchback, který lze označit různě, jen ne jako stereotypní. Svou odlišnost zdůrazňuje i tím, že o sobě prohlašuje, že je „energický“, září barvami a nabízí poutavou osobnost.

Nový Citroën C3 splňuje zásadní hodnoty značky a je:

  • „OPTIMISTIC“ svým odvážným designem. Na první pohled si všimnete jedinečného tvaru nové C3. Její vysoká charismatická čelní maska a výrazné křivky jí dodávají silný a energický vzhled. Díky hladkým objemům, grafickému podpisu a barvám jde o trendy model jdoucí s dobou. Jedinečnou osobitost posiluje velké množství úprav na míru. Tato nabídka je dostupná a tak si každý může navolit svůj osobitý vůz odpovídající jeho vkusu. Zvenku je nová C3 k dispozici ve dvoubarevné verzi se 3 odstíny střechy, které ladí s barevnými lištami mlhovek, s vnějšími zpětnými zrcátky, lištou zadních postranních okének a prvky Airbump ®. Uvnitř jsou k dispozici 4 styly interiéru, takže si každý může zvolit styl, který mu nejlépe vyhovuje. Výsledkem je kabina, v níž okamžitě získáte dojem prostoru, který podtrhuje i provedení sedadel a design čisté horizontální palubní desky.
  • „HUMAN“ pohodou, která z něj vyzařuje. Vývoj nové C3 se řídil programem Citroën Advanced Comfort®, s jehož pomocí byly komfortní prvky ve voze zmodernizovány. Posádka ihned po nastoupení vnímá pohodu, kterou zajišťují vizuálně i fyzicky pohodlná sedadla, panoramatické střešní okno, které vpouští do kabiny spoustu světla, důvtipné odkládací přihrádky i celý velkorysý a příjemný prostor. Pocit posiluje i zpracování barev a materiálů, které se inspirovalo od světa nábytkářství a cestování. Z C3 se tak stává místo k životu, kde se člověk cítí „jako doma“. Nová C3 nabízí posádce útulný prostor, který je odfiltruje od vnějšího světa a od silnice. Všechny funkce jsou seskupeny na dotykovém 7" displeji, což usnadňuje jejich ovládání, snadný je přístup do vozu s handsfree otevíráním a startováním. Nová pětidveřová C3 je praktická a přitom kompaktní, délka činí pouhých 399 cm.
  • „SMART“ díky technologiím v duchu doby. Citroën nabízí ve světové premiéře ConnectedCAM Citroën™. Tato širokoúhlá HD kamera s mobilním připojením, která je dokonale zabudovaná do interiéru vozu, umožňuje zachycovat snímky a videa a sdílet je na sociálních sítích nebo si je uchovávat. Nová C3 nabízí rovněž celou řadu prvků výbavy, které usnadňují život řidiče: 3D online navigaci s hlasovým ovládáním, zpětnou parkovací kameru, varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu a systém sledování mrtvého úhlu. Účinnost nové C3 je zřejmá i z nabídky výkonných a účinných motorů (benzínový PureTech, dieselový BlueHDi) a automatické převodovky poslední generace EAT6.

Nová C3 zapůsobí svou uvolněností

Nový Citroën C3 již na první pohled upoutá odvážným designem a charakterem. Z postoje vyzařuje svěžest a energie, ale také robustnost a síla. Vůz, který se velmi vymyká stereotypům segmentu, je okamžitě rozpoznatelný, neboť si ponechal oblé tvary svého předchůdce, jen je více zdynamizoval.

Objemy a proporce nové C3 jí jako správnému vozu Citroën zajišťují jedinečný a okamžitě rozpoznatelný tvar. Zvýšená charismatická přední maska vyvolává dojem robustnosti. Navazuje na prodlouženou linii bočních oken a celé horizontální linii vozu dodává rovnováhu. Vůz tak získal přirozenou sílu. Plynulé křivky a vypracované boky přinášejí dynamiku a sílu. Čistý reliéf a homogenní neagresivní tvary podtrhují výrazné grafické prvky. Nová energická a moderní C3 působí klidně a vyrovnaně.

Přední světelný dvouúrovňový podpis, který je pro Citroën typický, dodává pohledu vozu výraznost a posiluje dojem z výšky kapoty. Logo značky a jeho dvojitá chromovaná lišta zasahuje až ke světlům pro denní svícení s LED diodami a zvýrazňuje šířku vozu. Tvar technologických světlometů je kulatý, nárazník chrání vůz, přední část díky němu působí o něco vyšší a vozu dodává rvavý vzhled. Lišty kolem mlhových světel jsou barevné a přidávají vozu svěžest.

Při pohledu z boku upoutá „plovoucí“ střecha, kterou nesou černé sloupky čelního skla. Protáhlý tvar střechy dodává tvaru vozu větší dynamiku. Péče věnovaná poměru mezi plechem a oknem zvýrazňuje ochranný rozměr vozu. Horizontální lišty kolem oken navazují na záměrně vyšší kapotu. Díky rovnovážné siluetě působí vůz stabilně a klidně. Plochy jsou plynulé a bez známek agresivity. Zakrývají kola, která mají největší průměr na trhu (64 cm), což také posiluje jedinečný charakter vozu. Tato velká kola přispívají ke komfortu, neboť umožňují zachovat výšku blatníků i v 17" verzi a vyplňují podběhy kol, takže blatníky mohou být širší a vyvolávají dojem vozu typu crossover. V zadní části zajišťují široké vypracované blatníky vozu energičnost, vůz pak působí jako kdykoliv připravený vyrazit. Tento pocit posilují i velmi krátké převisy.

Prvky Airbump® , které vytváří skutečný grafický podpis vozu, chrání karoserii a současně posilují styl vozu. Jejich povrch tvořený vzduchovými kapsami chrání před drobnými škrábanci a sehrává roli nárazníku. Použitý materiál, termoplastický alifatický polyuretan, chrání před běžnými zdroji poškození: sluncem, vodou, stárnutím, škrábanci. Prvky Airbump® tvoří 6 vzduchových kapslí, které jsou umístěny ve spodní části dveří, jež jsou ve městě nejvíc vystaveny poškození. Prvky Airbump® oživuje bílá nebo červená lišta.

Zadní část podtrhuje šířku vozu. Její hladké plochy zdůrazňují zadní 3D světla, která nové C3 dodávají jedinečný technologický vzhled. Spodní ochranná část zajišťuje robustnost. Podpis „C3“ se změnil: číslice 3 je černá, s chromovanou lištou kolem a odkazuje na leskle černé šípy tvořící logo značky s chromovanou lištou, jež se používají již od vozu C4 Cactus.

Velká péče byla věnována aerodynamice vozu, koeficient A.Cx díky tomu klesl na 0,63 m². Střecha vozu je oproti předchozí generaci o 4 cm nižší. Křivky a paprsky použité u přední masky zlepšují proudění vzduchu.

Prostorná kabina zkoncipovaná jako místo k životu a bydlení

Kabina nové C3 má působit jako pokračování domova, kde se člověk cítí dobře a nabírá zde sílu a energii. Je útulná, současná, intuitivní a pohodlná. Její objemy a materiály se inspirovaly mimo automobilové odvětví, ve světě architektury, dekorací, nábytku. Jde o místo, kde vládne pocit „feel good“. Místo, které inspiruje k cestování díky svým odkazům ke světu cestovních zavazadel, jejichž popruhy se objevují například na dveřích a jsou typickým prvkem značky Citroën.

Nová C3 se odlišuje designem svého interiéru, v němž se snoubí jednoduché objemy, celková homogennost a plné jemné tvary. Dojem prostoru na první pohled vyvolá horizontálnost kabiny a především palubní desky, která se táhle po celé šířce vozu. Její jednolitý čistý tvar okamžitě ukazuje na jednoduchost tvarů kabiny. Technologickou stránku zajišťuje dotykový 7" displej zabudovaný do středu palubní desky. Větráky na obou koncích palubní desky jsou opatřeny chromovanou lištou a i ony zvyšují dojem šířky.

Palubní deska je také opatřena širokou příčnou lištou, která zdůrazňuje dojem šířky a kabině dodává jedinečný charakter. Tento prvek může mít různou povrchovou úpravu na přání zákazníka a posiluje velmi kvalitní vzhled interiéru. Lišta může být lakovaná, potažená látkou nebo materiálem TEP s prošitím nebo bez něj a může ji doplňovat chromovaný nebo barevný ozdobný prvek. Ladí s čalouněním sedadel a společně vytvářejí homogenní kvalitní atmosféru.

Sedadla nového Citroënu C3 jsou široká a prostorná, což je klíčový prvek pro pohodu posádky. Velký důraz byl kladen na jejich šířku, která zvyšuje dojem prostornosti a komfortu. Tento pocit posiluje i volba pohodlných světlých materiálů, které se inspirovaly ze světa mimo automobilový průmysl. Každý prvek tak vytváří soudržný a propracovaný celek.

Komplexní nabídka osobních úprav na míru, v této kategorii neobvyklá

Osobní úpravy na míru jsou společenským fenoménem, který každému zákazníkovi umožňuje plně vyjádřit svou osobnost a styl. Nová C3 je prvním modelem, který v této kategorii nabízí tak komplexní a soudržnou nabídku. Je to trumf, který má přilákat zákazníky, jež chtějí vůz odpovídající jejich image. Osobní úpravy se neomezují na vložení barevných prvků, ale byly zkoncipovány jako homogenní kvalitní celek zvyšující osobitost vozu. Nabídka se týká exteriéru i interiéru vozu. Zákazník si tak může zvolit vnější vzhled, od nejmodernějšího po nejklasičtější, od nejdynamičtějšího po nejvíc „trendy“, zatímco interiér může být útulný a vřelý nebo dynamičtější a techničtější.

Nová C3 nabízí dvoubarevné zpracování exteriéru, v nabídce je 9 odstínů karoserie (bílá Banquise, černá Perla Nera, šedá Shark, šedá Alu, červená Rubi, Almond Green, Cobalt Blue, Orange Power a písková Sable) a 3 odstíny střechy (bílá Opale, černá Onyx, červená Aden), umožňující 36 kombinací. Tato nabídka barev umožňuje oživit klasický odstín karoserie barevnou střechou nebo naopak zmírnit barevnější odstín karoserie střídmou střechou. Kombinace posilují modernost a svěžest nové C3.

Individualizace se neomezuje na dvoubarevnost. Odstín střechy se opakuje ve formě barevných prvků, které vytvářejí homogenní celek a nové C3 dodávají charakter. V přední části se odstín střechy objevuje na lištách mlhových světel, na bocích se opakuje na liště kolem prvků Airbump®, na zpětných zrcátcích nebo zadním postranním okénku.

V interiéru jsou k dispozici 4 styly. Tvoří je specifické čalounění sedadel a s ním ladící provedení palubní desky. Zahrnuje také barevné prvky, které si každý může zvolit podle vlastního vkusu.

  • Sériová verze kladoucí důraz na čistý design s neutrální dominantou se žlutým prošitím.
  • Styl Metropolitan Grey orientovaný na jas v interiéru, světlé barvy a příjemné textilní materiály, které se objevují i na palubní desce, výsledkem je homogenní celek inspirovaný nábytkářstvím.
  • Styl Urban Red pohrávající si s kontrastem mezi tmavými a světlými barvami pro dynamičtější interiér. Lišta palubní desky je potažená a červeně prošitá. Podél celé palubní desky se táhne červená lišta.
  • Styl Hype Colorado je určen pro náročnější zákazníky, používá nejkvalitnější měkké materiály a specifické zpracování. Celek doplňuje dvoubarevný volant.

Atmosféra a koncepce kabiny pro co největší pohodu

Koncepce komfortu v nové C3 se řídila snahou nabídnout celkový, soudržný a výrazný pocit pohody, který je charakteristickým znakem vozů značky Citroën. Tento přístup podporuje i program Citroën Advanced Comfort®.

Z nové C3 čiší ihned po nastoupení pohoda. Přispívají k tomu pohodlná sedadla, panoramatické střešní okno, díky němuž se kabina vozu koupe ve světle, a důvtipné odkládací přihrádky i celý velkorysý a příjemný prostor. Pocit zesiluje i zpracování barev a materiálů, které se inspirovalo od světa nábytkářství a cestování.

Pocit pohody přináší atmosféra v kabině: velká péče byla věnována barvám, objemům, materiálům a světlu. Kabina nabízí plné a měkké tvary, čisté prvky, horizontální palubní desku, které uvolňuje místo na palubě. Soulad přináší i stejné zpracování povrchu dveří, sedadel a palubní desky. Stejné teplé a světlé textilie zajišťují jedinečnou a velmi kvalitní vizuální kontinuitu. Tento homogenní celek vnoří posádku do skutečné bubliny. Nová C3 je navržena jako elegantní ležérní část oděvu a posádka se v ní může cítit jako doma.

Tento pocit fyzicky potvrzuje i dojem prostoru. Ten má nová C3 velmi dobře zvládnutý, nabízí prostornost, díky níž se stala na trhu referencí. Prostor zvětšuje i design palubní desky a sedadel. Šířka ve výši ramen je 137,9 cm (+ 2 cm oproti předchozí generaci). Zadní část vozu nijak nezaostává: ve 2. řadě je prostor pro nohy na té nejlepší úrovni. Design předních sedadel a zúžení horní části opěradla zajišťují optimální viditelnost a cestující na zadních sedadlech tak mohou snadno komunikovat s posádkou vepředu, což je velmi příjemné. Cestující na všech sedadlech se díky panoramatickému střešnímu oknu doslova koupou ve světle.

Velká péče byla věnována sedadlům nové C3. Jsou široká a prostorná pro větší pohodlí a současně nabízejí moderní styl. Tato pohodlná sedadla s dobrou bederní opěrkou nabízejí díky zvoleným materiálům a měkké pěně uvnitř komfort na té nejvyšší úrovni. Řidič a celá posádka si tak užijí komfortu v několika etapách. Při usednutí je čeká měkkost, potom podpora při sezení a vše je posíleno designem sedadel. Pružné pěny mají také další účel: izolovat posádku od silnice pro lepší jízdní komfort.

Nová C3 je velmi mrštná díky průměru otáčení 10,7 m, její délka je 399 cm a řidič ve městě ocení její kompaktnost. Nabízí 5 dveří a 5 míst, takže je za všech okolností velmi praktická.

Snadný život na palubě

Komfort zajišťuje i snadnější život na palubě a plynulejší využití funkcí. Koncepce nové C3, která se řídila programem Citroën Advanced Comfort®, klade důraz na ergonomii ovladačů, řadu důmyslných odkládacích přihrádek, zobrazování informací o řízení nebo na intuitivní technologie usnadňující život.

Každodenní život v nové C3 je velmi snadný. Odkládací přihrádky jsou nesmírně funkční, aniž by to bylo na úkor vnitřní harmonie. Nová C3 nabízí důvtipnou středovou odkládací přihrádku, díky níž se uvolnilo maximum prostoru vepředu, doplňuje ji největší odkládací přihrádka před sedadlem spolujezdce v celém segmentu (6,25 l). Velký prostor je také v kapsách v předních dveřích. Chytře zvolená světlá barva vnitřku těchto přihrádek kontrastuje s předměty, které do nich posádka odloží, a je pak snazší je najít. A konečně je tu zavazadlový prostor, který má téměř 300 l, takže se posádka nemusí nijak omezovat se zavazadly.

Snadné používání znamená také intuitivitu, interaktivitu nebo rychlost. Nová C3 nabízí všechny tyto parametry díky dotykovému displeji 7", na kterém jsou soustředěny ovladače vozu. Díky němu bylo možné odstranit z palubní desky veškeré přebytečné ovladače a sám nabízí intuitivním a moderním způsobem všechny funkce. Displej je kapacitní, takže velmi rychle reaguje. Ve spodní části je umístěna lišta, o kterou je možné opřít si ruku, takže používání je naprosto bezproblémové.

Přístup k nové C3 usnadňuje i handsfree přístup a startování, který umožňuje odemknout/zamknout a nastartovat vůz a ponechat si přitom klíč v kapse. Jakmile se řidič přiblíží k vozu, auto ho rozpozná.

ConnectedCAM Citroën™

Kamera ConnectedCAM Citroën™ , která se představuje ve světové premiéře, přináší jednoduchost a klid. Tato technologická novinka „made by Citroën“ nabízí široký úhel záběru (120°), full HD rozlišení, 2 miliony pixelů, GPS a vnitřní paměť 16 GB. Kamera, umístěná hned za zpětným zrcátkem na čelním skle, zaznamenává vše, co řidič vidí venku před sebou. Stává se tak díky dvěma hlavním funkcím svědkem jeho jízdy:

  • Řidič může jedním kliknutím vyfotit, co vidí, a sdílet tento záběr bezpečně na sociálních sítích. Díky této kameře si řidič může uložit do paměti úžasné krajiny, západy slunce atd. Podobně si může dlouhým stisknutím zaznamenat až 20 sekund trvající záběr a po zastavení ho sdílet. Šíření je přímo přístupné prostřednictvím bezplatné aplikace ConnectedCAM Citroën, která umožňuje najít a sdílet fotografie a videa.
  • V případě nárazu se automaticky aktivuje záznam a uloží 1,5 minuty záznamu (30 sekund před/1 minutu po). Tento systém může řidič využít při nehodě jako důkaz.

Dalším přínosem je možnost uložit si prostřednictvím aplikace ConnectedCAM Citroën svou polohu pomocí funkce geolokace a tím snadněji později vůz nalézt.

Soubor technologií užitečných pro každodenní život

Platforma skupiny PSA byla upravena pro tento nový model. Díky tomu nabízí nová C3 vynikající poměr mezi kompaktností a prostorností, atraktivní tvar a současně veškerou účinnost této platformy. Zvláštní pozornost byla věnována komfortu, na prověřené struktuře nápravy (pseudo McPherson s deformovatelnou příčkou) byl použit inovovaný tlumič. Toto nové spojení nabízí jedinečné utlumení, zdvih karoserie dokáže reagovat na malé vychýlení, což je vozy Citroën typické. Akustické zpracování je na té nejlepší úrovni, nezaostává ani bezpečnost, pod sedadly byla umístěna příčka ve tvaru písmene H, která je v případě nárazu odolnější.

Nová C3 nabízí nejnovější generaci benzínových motorů PureTech a dieselových motorů BlueHDi, které jsou účinné a úsporné. V benzínové verzi je nová C3 k dispozici s manuální převodovkou a tříválcovými motory PureTech 68, 82 a 110 (Stop & Start), v dieselové verzi s manuální převodovkou a motory BlueHDi 75 (Stop & Start) a 100 (Stop & Start). Pro maximální potěšení a pohodlí bude nová C3 krátce po svém uvedení na trh k dispozici s automatickou převodovkou EAT6.

Mimo účinných motorů je nová C3 vybavena pro větší podporu, bezpečnost a komfort užitečnými technologiemi a službami, které usnadňují život na palubě a zlepšují požitek z jízdy:

  • NAVIGACE CITROEN CONNECT NAV s hlasovým ovládáním, mobilním připojením a dotykovým displejem. Tato nová generace navigace se ovládá hlasem nebo přes dotykový 7" displej. Citroën Connect Nav je spojen s webovými službami, včetně TomTom Traffic, které vám poskytnou informace o dopravě v reálném čase, o umístění a cenách čerpacích stanic a parkovišť, informace o počasí a o vyhledávání místních bodů zájmu. Uživatelé také ocení možnost upozorňování na nebezpečné úseky, kdy jsou během jízdy vizuálně a akusticky upozorňováni na místa, v nichž je zvýšená možnost nehod a nebezpečí. Interaktivitu mezi posádkou a novou C3 dále posiluje systém hlasového ovládání, která umožňuje komunikovat s navigací, telefonem a médii.
  • MIRROR SCREEN: tato technologie umožňuje připojit chytrý telefon a replikovat jeho obsah na displej vozu. Řidič tak získává přístup k jeho multimediálnímu obsahu a svůj telefon včetně aplikací může přímo a snadno ovládat přes dotykový displej vozu. Systém funguje s Apple CarPlayTM, Android Auto (k dispozici na začátku roku 2017) a MirrorLink®.
  • ZPĚTNÁ PARKOVACÍ KAMERA s čidly parkovacích asistentů: kamera po zařazení zpátečky umožní zobrazit na hlavním displeji pohled na situaci za vozem. Na obrazovce se zobrazí barevné čáry, které vymezují vzdálenost vozu od případné překážky. Výsledkem je skutečně lepší výhled pro usnadnění manévrování.
  • ASISTENT PRO ROZJEZD DO SVAHU: tento pomocník usnadňuje rozjezd do svahu. Zabrání nežádoucímu posunu vozu po uvolnění brzdového pedálu a funguje při sklonu větším než 3 %, kdy udržuje vůz na místě po dobu dvou sekund.
  • VAROVÁNÍ PŘED NEÚMYSLNÝM OPUŠTĚNÍM JÍZDNÍHO PRUHU: tento systém umožňuje bojovat proti nedostatečné bdělosti nebo pouhé nepozornosti za volantem při rychlosti nad 60 km/hod. Pokud vůz přejede bílou čáru bez zapnutí směrového světla, spustí počítač systému alarm. Řidič je upozorněn zvukovým signálem a vibračním zařízením umístěným v sedadle, na té straně, na které bylo zaznamenáno přejetí čáry
  • SYSTÉM SLEDOVÁNÍ MRTVÉHO ÚHLU: tento systém upozorňuje řidiče pomocí piktogramu ve zpětných zrcátcích na přítomnost jiného auta v mrtvém úhlu. Zařízení, které funguje na stejném principu jako čidla parkovacího asistenta, představuje velkou výhodu z hlediska bezpečnosti, například na městských dálnicích.
  • VAROVÁNÍ PŘED RIZIKEM OSPALOSTI: systém vyzve řidiče, že je čas si udělat přestávku. Varování přichází po 2 hodinách nepřetržitého řízení při rychlosti nad 70 km/h. a opakuje se každou další hodinu.
  • Citroën Connect Box s paketem SOS: tato služba umožňuje propojit řidiče se specializovanou asistenční platformou. V případě nehody se manuálně nebo automaticky odesílá přes GSM připojení SMS s identifikací vozu, telefonickým spojením a přesnou zeměpisnou lokalizací platformě, která přijímá a koordinuje příjem a zpracování volání.
  • Nabídku služeb Citroën Connect Packs vyžadující výbavu Citroën Connect Box s paketem SOS a Assistance tvoří tři balíčky: balíček Monitoring (zdarma) s virtuální servisní knížkou a radami pro ekologické řízení; balíček Mapping (za příplatek), který umožňuje určit polohu vozu; balíček Tracking (za příplatek) maximalizující šance najít svůj vůz v případě odcizení.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Iveco Czech Republic, a.s.
Mitsubishi Motors Česká republika
Standox
auto MOTOL BENI a. s.
Auto Fit, spol. s r.o.