AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Iveco Czech Republic, a.s.
Mercedes-Benz
BusPoint


Auto, které vidí za roh? Ford uvádí na trh novou bezpečnostní funkci

Kamera umístěná nově v přední masce sleduje prostor před vozem v úhlu 180°; řidič díky ní může dříve spatřit překážky nebo blížící se vozidla, kterých by si jinak nevšiml.

Nepřehledné křižovatky a odbočky mohou být pro řidiče zkouškou nervů. Často v takové situaci nezbývá nic jiného, než popojíždět centimetr po centimetru a v předklonu se snažit získat přehled o situaci.

Společnost Ford Motor Company však představuje novou technologii, která „vidí za roh“. Inovativní přední kamera, nabízená jako výbava na přání pro nový S-MAX a Galaxy, sleduje prostor před vozem v úhlu 180°. Řidič díky tomu včas zahlédne blížící se automobil, cyklistu nebo chodce. Kamera je umístěná v přední masce.

„Všichni jsme to zažili. Nemusí jít jen o nepřehledné křižovatky, někdy může ve výhledu překážet strom nebo křoví,“ popisuje Ronny Hause, konstruktér elektronických asistenčních systémů ve Ford of Europe. „Pro někoho je problematické už dostat se z vlastní příjezdové cesty na silnici. Podobně jako zadní parkovací kamera je i přední snímání jednou z technologií, u kterých se lidé budou brzy divit, jak se bez nich mohli dosud obejít.“

Kamera se zapíná tlačítkem na palubní desce. Má rozlišení jeden megapixel a její obraz se přenáší na osmipalcovou dotykovou obrazovku. Kameru širokou pouhých 33 mm udržuje v čistotě teleskopický ostřikovač automaticky aktivovaný při zapnutí stěračů.

Údaje z projektu SafetyNet naznačují, že 19 procent řidičů, kteří se stali účastníky nehody v křižovatce, mělo omezený výhled.

Nový S-MAX, Galaxy i další modely značky Ford již nabízejí zadní parkovací kameru nebo systém upozornění na přibližující se vozidla při couvání do silnice, ale také další asistenční systémy:

  • Inteligentní omezovač rychlosti sledující dopravní značení a regulující rychlost jízdy tak, aby řidič nepřekročil omezení platné v právě projížděném úseku
  • Pre-Collision Assist s ochranou chodců, jenž zmenšuje následky čelních střetů nebo jim může i zcela zabránit
  • Adaptivní LED světlomety s automatickým přepínáním, které sledují provoz a odstíní oblast, v níž se nachází jiné vozidlo, přičemž stále naplno osvětlují zbylý prostor

Ford přijímá objednávky na nový S-MAX a Galaxy už dnes. Přední kameru bude možné pořídit rovněž do nového SUV Ford Edge, jež přijde na evropský trh v první polovině příštího roku.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mitsubishi Motors Česká republika
Standox
Scania Czech Republic s.r.o.
BMW Group Česká republika
Toplac s.r.o.