AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
ContiTrade Services s.r.o.


Koncepční řešení v auto-personalistice aneb jak vyvolat zájem o obor

Společnost AUTOJOB s.r.o. se zabývá výběrem kvalifikovaných zaměstnanců právě 10 let.

V technických oborech dlouhodobě chybí sto tisíc pracovníků od vyučení po maturitu. Do roku 2020 odejde do důchodu bez náhrady dalších čtyřicet tisíc. Zjistila to již vláda a ví to i zaměstnavatelé. Právě jim, našim partnerům, je určen tento příspěvek.

Historicky jsme vyslechli ze strany zaměstnavatelů již mnoho kritiky na školy, ministerstva, učitele, žáky nebo jejich rodiče. Pokud jsme se zeptali, co oni sami konkrétního dělají pro kvalitu svých budoucích zaměstnanců, tak nás většinou ujistili, že je přeci berou na praxi. Následně pokračovali v kritice ostatních. K řešení to nevedlo. Zkusme si pomoci čínským citátem: „Když na někoho ukážu prstem, tři prsty směřují na mne“.

Sonda do školních lavic

Identifikovat problém nebylo těžké. Není si z koho vybrat. Teď nehovořím o situaci zaměstnavatelů, ale odborných škol. V roce 2008 jsme navštívili 56 škol. Již tehdy byl stav na vstupu, tedy při výběru žáků, žalostný. Vlastně zapomeňme na slovo výběr. Jednalo se spíše o sběr dostupných žáků opouštějících základní školy. Přesněji těch s ukončenou docházkou v třídě deváté, osmé, sedmé a ve škole zvláštní chcete-li speciální. To vše jsou „čárky“, které jsou nezbytné pro rozpočet odborné školy a mzdy pedagogů. Za deset let se situace nezměnila. Tedy pozitivně nezměnila.

Že to není Váš problém? Uvažte, situace je navlas podobná té vaší, avšak v jiném stadiu. Jedná se navíc o týž jedince, se kterými se potkáváte v pozici uchazeče o práci. Zde mne napadá, zda se stále ještě mají nazývat uchazeči, když se o ně uchází naopak zaměstnavatelé… Pokud si servis nezíská lepší mechaniky a diagnostiky z absolventů oborů kuchař-číšník, zdravotní sestra nebo zedník, pak zůstává v konečném důsledku odkázán opět na žáky automobilních oborů. Tedy na 10 procent z nich. To jsou ti, kteří jeví alespoň nějaký zájem o obor. Promiňte malou nepřesnost. Bohužel polovina z nich má v rodině autoopraváře, který je již vyhlíží.

Jak jsme začali od sebe

V autobranži se pohybujeme již dvacátý rok. Deficit pracovních sil stále narůstá. Vznikem specializovaného automobilového portálu AUTOJOB jsme udělali první krok ke změně tohoto trendu. Vedeni vědomím, že přetahování a přeplácení není cestou. Poté následoval kroky další:

  • katalog 134 automobilních škol pro výběr vhodného oboru žáků základních škol
  • vědomostní soutěž Nastartuj svůj AUTO JOB s účastí 1200 žáků
  • Pracovní knížka založená na ověřených referencích
  • propojení celostátní soutěže Autoopravář Junior a Pracovní knížky
  • licence POMÁHÁME – bezplatná nabídka volných míst pro absolventy odborných škol

Vše s jediným záměrem. Obrátit tento negativní trend.

Nově Vám chceme představit projekt, který cílí na podstatu problému.

AUTO – PROFESIONÁL – JUNIOR

Hlavní cíl projektu

  • navýšit počet a kvalitu zaměstnanců v autobranži

Dílčí cíle

  • zvýšit atraktivitu automobilních oborů pro rodiče a žáky základních škol
  • obnovit výběr žáků před přijetím na kvalitní spolupracující ško­ly
  • odstupňovat podporu odborných škol a odborných učitelů podle uplatnitelnosti žáků v praxi

Tři stupně podpory a aktivní účast partnerů

  1. Pro žáky základních škol
  2. Během studia na odborné škole – není součástí tohoto příspěvku
  3. Pro absolventy automobilních oborů – není součástí tohoto příspěvku

Na většině aktivit se AUTOJOB s.r.o. bude podílet nejen organizačně, ale i finančně. Konkrétně deseti procenty z obratu licence AUTOBRANŽE – neomezené inzerce volných pozic pro zaměstnance s praxí.

1. ZÁKLADNÍ ŠKOLA

  • dodání stavebnic pro trénink mechanické zručnosti a tvořivého přístupu (AUTOJOB a odborné školy)
  • organizace soutěží v mechanické zručnosti, logice, konstrukci a znalostech (odborné školy se zaměstnavateli)
  • možnost prohlídek partnerských servisů pro žáky s rodiči a za přítomnosti zástupců odborných škol (odborné školy a zaměstnavatelé)
  • tematické návštěvy škol s automobilními obory (odborné školy a zaměstnavatelé)
  • možnost účasti rodičů a žáků na testovacím dni vozů a dopravních prostředků pro mladistvé od 15 do 18 let (AUTOJOB a dodavatel)
  • seznámení se všemi benefity pro rodiny a žáky vybraných automobilních škol (AUTOJOB a odborné školy)

Pozvání ke spolupráci

Jsme přesvědčeni, že tento projekt má velkou šanci na úspěch. Činnost budeme koordinovat, částečně financovat a synergický efekt přinese prospěch partnerům, žákům, školám i našemu portálu.

V minulém roce jsme investovali šest set tisíc korun do propojení Pracovní knížky a celostátní soutěže Autoopravář Junior. Byl to nezbytný krok pro přímý kontakt s žáky automobilních oborů. Každoročně tak nyní máme společně možnost oslovit 4500 žáků posledních ročníků a tedy i potenciálních zaměstnanců. Dle našeho soudu velká příležitost pro zúčastněné zaměstnavatele.

Za pomoc děkujeme nejen patronům projektu, ale hlavně necelé stovce zaměstnavatelů, kteří již třetím rokem využívají výhody projektu synergist – snižování režijních nákladů. S nimi můžeme odstartovat i tento nový úkol. Krátkodobá řešení selhala. Protože se bude jednat o dlouhodobou aktivitu, musí platit: „Kdo zaseje, ten sklidí“.

Žádná profese nemá tak výhodnou pozici pro presentaci atraktivity svého oboru, jako autobranže. Společnost a mladí lidé zvlášť vnímají pozitivně krásu, nekončící technický vývoj a možnosti auto-moto průmyslu. Pokud tohoto fenoménu společně využijeme, odpovídající změny přijdou již v blízké budoucnosti.

Nejsme personální populisté, ale můžeme vám nabídnout následující provázaná řešení:

  • pro okamžitou inzerci volných pozic – licenci AUTOBRANŽE
  • pro budoucnost vaší společnosti – aktivní účast na projektu AUTO – PROFESIONÁL – JUNIOR

Autor: AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Auto Fit, spol. s r.o.
auto MOTOL BENI a. s.
Mitsubishi Motors Česká republika
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.