AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Mercedes-Benz
Auto Fit, spol. s r.o.


Tým učňů Volkswagenu dokončil Projekt Wörthersee-GTI 2015

Třináct učňů vyvinulo ze skeletu karoserie jedinečný koncept GTI. Světová premiéra na 34. Setkání GTI u jezera Wörthersee.

„Der See ruft…“ – jezero volá – stojí žlutě psáno na vnějších zpětných zrcátkách jedinečného konceptu Golf GTI Performance. Na jeho vzniku se podílel Samuel Pili (21), učeň v oboru mechatronik pro motorová vozidla ve společnosti Volkswagen ve Wolfsburgu. Samuel je členem týmu „Wörthersee-GTI 2015“, který vede Holger Schülke. Čtyři mladé ženy a devět mužů z tohoto týmu se připravují na technická povolání ve společnostech Volkswagen a Sitech Sitztechnik (je rovněž součástí koncernu). Učni ve věku 17 až 25 let byli doporučeni pro spolupráci na projektu na základě svých výjimečných studijních výsledků. Svůj koncept prezentovali před členy představenstva a nyní bude následovat veřejná premiéra „jejich“ Golfu GTI ve čtvrtek 14. května 2015 u jezera Wörthersee.

Tým učňů využil vlastní nápady, velkou kreativitu, znalosti a dovednosti a společně vyvinul a vyrobil ze skeletu karoserie jedinečné GTI, které odpovídá vkusu mladých lidí. V týmu jsou zastoupeni učni následujících oborů: řemeslníci pro výrobu interiérů vozidel (4), lakýrníci vozidel (2), mechatronici pro motorová vozidla (4), multimediální návrháři (1) a procesní technici pro plasty a kaučuk (2).

Učni připravili své GTI také pro přepravu do Rakouska. Do beden uložili potřebné čisticí prostředky a prostředky na ošetřování povrchů, informační a prezentační materiály, náhradní díly, nářadí a kabelové navíjecí bubny pro přívod elektrické energie z externího zdroje – u jezera Wörthersee bude totiž výkonný audiosystém v nepřetržitém provozu.

Tým se těší, až na 34. Setkání GTI (13. až 16. května 2015) představí stylistické a technické finesy v oblastech podvozku, motoru, interiéru, sedadel a audiosystému. Vedoucí projektu Holger Schülke a talentovaní mladí učni jsou o svém konceptu přesvědčeni. „Učňovské GTI snů“ bude u jezera Wörthersee působivě představeno před desetitisíci fanoušků.

„Učni realizovali například s velkou dovedností a precizností inovativní barevný koncept na celém vozidlu i v interiéru,“ říká Schülke. Většina vnějších dílů karoserie byla vyrobena a lakována ručně, což platí i pro kompletní sadu vnějších doplňků. „U vnějších dílů karoserie, jako jsou boční prahy a spoilery, je rozhodující absolutní přesnost lícování a shoda barevných odstínů. Všechno musí s karoserií ladit. Naši talentovaní učni si s tím velmi dobře poradili díky precizní práci,“ zdůrazňuje vedoucí projektu.

Učni realizovali tyto práce vlastními silami. Kromě toho měli přístup ke koncernovým komponentům a radili se s odbornými pracovníky společnosti Volkswagen i specializovaných dodavatelů, například v otázkách designu, výroby plastových dílů a speciálních laků. Důležitou součástí tohoto mimořádného projektu učňovského vzdělávání v závodě společnosti Volkswagen ve Wolfsburgu je spolupráce s ostatními odbornými pracovišti, jakož i vývoj konceptu a práce na vozidle.

Učni týmu Wörthersee 2015 podle oborů: Řemeslníci pro výrobu interiérů: Alexander Giesbrecht (25, Volkswagen), Kay-Vivian Erhardt (17, Volkswagen), Alexander Roser (19, Sitech Sitztechnik) a Jana Perl (20, Sitech Sitztechnik). Lakýrníci: Celine Raditsch (20), Darius Pesel (19). Mechatronici pro motorová vozidla: André Haase (23), Samuel Pili (21), Jan Quiring (19), Julian Lucht (21). Multimediální návrhář: Hendryk Riedel (20). Procesní technici pro plasty a kaučuk: Melina Svoboda (19), Sebastian Del Giudice (22).

Společnost Sitech Sitztechnik se zabývá vývojem a výrobou sedadel pro vozidla koncernu Volkswagen.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
BMW Group Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
BOSCH