AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
BusPoint
Siems & Klein
Scania Czech Republic s.r.o.


Bosch plánuje přijmout na 12 000 lidí

Nové pracovní příležitosti v rozvíjejících se regionech a Evropě. Rostoucí počet pracovních míst v softwarových oblastech.

V roce 2015 plánuje Bosch přijmout po celém světě 12 000 vysokoškolsky vzdělaných lidí. Kromě absolventů mechanického a elektrického inženýrství mají také velkou příležitost absolventi informačních technologií. „Navyšujeme počet zaměstnanců v oblasti vývoje a návrhu softwaru. Stejně jako se rozšiřuje připojení k internetu do dalších oblastí, od Mobility solutions po Průmyslovou techniku, tak se i software stává důležitějším,“ říká Christoph Kübel, člen představenstva společnosti Robert Bosch GmbH zodpovědný za oblast HR. A počet zaměstnanců v této oblasti do budoucna nadále poroste. Mezi země, které potřebují nejvíce vzdělaných zaměstnanců, patří Indie, ve které se plánuje přijetí na 3200 nových zaměstnanců, Čína, s plánem 2600 nových zaměstnanců, a Německo, s plány najmout 1200 nových zaměstnanců. Tři ze čtyř nových zaměstnanců budou z inženýrské/stro­jírenské oblasti. Příležitost mají i lidé na začátku své profesní kariéry: Téměř každá třetí pozice je vhodná i pro uchazeče bez předchozí praxe.

Rostoucí poptávka po vývojářích softwaru

Již dnes má Bosch plné ruce práce s propojováním měst a vozidel na internet: Vytvářením aplikací ovládající topné systémy či automatickou integrací svých dodavatelů do dodavatelského řetězce. K internetu připojil i domácí elektrické sporáky. Důsledkem toho se zvyšuje nejen množství softwaru, ale i jeho složitost – z hlediska jeho samotného vývoje a výstavby, ale i v samotných produktech a systémech. Kupříkladu systém nouzového brzdění pro vozidla: Použitím videosenzoru či radarového čidla dokáže prediktivní funkce rozpoznat, zdali není v jízdním pruhu před vozidlem překážka. Software systému během zlomku vteřiny vyhodnotí předaná data, a pokud je to nutné, zahájí nouzové brzdění.

Bosch je na podobné zvyšující se požadavky ve vývoji a výrobě připraven. Zaměstnanci v kalifornském Palo Alto ve spolupráci s vysokými školami ve Spojených Státech vyvíjejí software pro automatickou jízdu. Již dříve zde byl vyvinut software pro robotickou sekačku Indego Connect. Bosch Software Innovations, část firmy Bosch určená pro vývoj softwaru a systémů, navrhuje, vyvíjí a spravuje softwarové a systémové řešení pro internet věcí. Také Robert Bosch Engineering and Business Solutions v Indii zaměstnává řadu softwarových odborníků. Ti například přizpůsobili algoritmus kamery používané při kontrole kvality tak, že je schopna vyšetřit sítnici lidského oka. Díky tomuto řešení je možné objevit oční nemoci rychleji a levněji než dříve.

Celá škála příležitostí – prostor pro kreativitu

Raději startup nebo korporaci? Není nutné dělat kompromisy, protože Bosch nabízí oboje. Firma podporuje patentové startupy jako prostředek k rychlému převodu výsledku výzkumu v nový obor podnikání. Do zcela nových podnikatelských oborů Bosch vstupuje s malými silnými celky. Jedním z příkladů je Bosch eBike, který se ze startupu vyšplhal na globálního hráče a dosáhl vedoucího postavení na evropském trhu během pouhých pěti let. Bosch nejenže usnadňuje přechod mezi korporátní a startupovou strukturou, ale i pohyb mezi odbornou, projektantskou a manažerskou kariérou.

Kromě širokého spektra pracovních příležitostí a pracovních prostředí Bosch klade velký důraz na zajištění prostoru pro kreativitu. Proto mají zaměstnanci možnost strávit kus svého pracovního času, v duchu open source, na vývoji softwarového projektu v Bosch Group. Zaměstnanci mohou sdílet své vlastní nápady, jako jsou ty pro internet věcí, na vnitřní sociální síti známou jako Bosch Connect. Jedním z projektů, který odtud vzešel, usnadňuje ve městě nalezení volného parkovacího místa.

Rovné příležitosti pro ženy

Do roku 2020 chce Bosch zvýšit podíl žen ve vedoucích pozicích celosvětově na 20 procent. Nyní je toto číslo za celou společnost na dvanácti procentech, přičemž některé země jako Čína již cíl překročily. „Chceme ve vedení více žen, protože smíšená vedení jsou úspěšnější,“ říká Kübel. Z tohoto důvodu se Bosch po celém světě snaží prosadit politiku diverzity ve vedoucích pozicích, vyzdvihuje respekt k různorodosti a nestandardní cestě pracovní kariérou. Za účelem pomoci a podpory ženám v jejich kariéře Bosch nabízí zvláštní mentorské programy, semináře, kurzy a školení. Celkem Bosch vynakládá na rozvíjení svých zaměstnanců na 190 milionů eur ročně.

Prorodinný zaměstnavatel

Pro sladění profesního a soukromého života Bosch nabízí na 100 modelů pracovní doby. Od práce z domova přes částečný úvazek po sdílení pracovního místa („job-sharing“). Společnost technologií a služeb věří, že jde o jednu z klíčových položek její inovační síly a její směrnice pro pružnou a prorodinnou pracovní kulturu platí po celém světě a přispívají ke spokojenosti, produktivitě a kreativitě zaměstnanců. Kromě možnosti péče o děti a rodinu dělá Bosch prorodinnou společností také podpora rodiny jako dalšího odrazového kariérního můstku.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
Standox
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika