AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz
BusPoint


Ford otevřel v Silicon Valley nové výzkumné středisko

Středisko s názvem Research and Innovation Center Palo Alto se zaměří na inovace v oblastech konektivity, mobility, autonomních vozidel, zákaznické zkušenosti a „big data“.

Ford otevřel v kalifornském městě Palo Alto nové výzkumné středisko s názvem Research and Innovation Center Palo Alto. Rozšiřuje tak svoje výzkumné kapacity s cílem urychlit inovace v oblastech konektivity, mobility, autonomních vozidel, zákaznické zkušenosti a „big data“.

„Ve Fordu vnímáme sami sebe jako společnost zaměřující se na mobilitu v širokém smyslu, nejen na výrobu automobilů,“ řekl Mark Fields, prezident a generální ředitel Ford Motor Company. „Naše nové výzkumné středisko ukazuje, že chceme být součástí inovačního ekosystému v Silicon Valley.“

Ford předpokládá, že nové středisko bude jednou z největších výzkumných laboratoří automobilového průmyslu v Silicon Valley. Ke konci roku v něm má pracovat 125 vědců, techniků a laborantů. Svoji první kancelář v Silicon Valley otevřel Ford již v roce 2012.

Vedoucím střediska je Dragos Maciuca, který k Fordu přišel ze společnosti Apple. Má zkušenosti z oblastí spotřební elektroniky, výroby polovodičů a leteckého i automobilového průmyslu.

Na včerejším slavnostním otevření Ford naznačil, jakým projektům se bude středisko pod Maciucovým vedením věnovat.

V oblasti tzv. autonomních vozidel to bude rozšíření spolupráce se Stanfordskou univerzitou na vývoji a testování prototypu autonomního Fordu Fusion Hybrid.

V oblasti mobility bude tým v Palo Alto pracovat na dálkovém ovládání vozidel – ze svého kalifornského sídla bude například ovládat golfové vozíky v tisíce kilometrů vzdálené Atlantě.

Pokud jde o konektivitu, Ford pracuje na integraci programovacího rozhraní Nest pro „chytré domácnosti“. V budoucnu by vozy Ford kromě jiného mohly komunikovat s inteligentním domácím termostatem Nest, který by snížil teplotu v domě po odjezdu majitelů a zase ji zvýšil před jejich návratem.

Na zlepšení uživatelské zkušenosti je zaměřen výzkum pokročilých ovládacích rozhraní, jenž umožní Fordu lépe pochopit, jakým způsobem chtějí zákazníci ovládat složité systémy s mnoha funkcemi – například adaptivní sedadla s integrovanou masáží. Společnost zkouší různé způsoby včetně hlasového ovládání nebo ovládání prostřednictvím chytrého telefonu.

V oblasti zpracování velkých objemů dat Ford rozvíjí svoji platformu Open XC a rozšiřuje výzkum senzorů, které by shromažďovaly informace o jízdních kolech a dalších běžných dopravních prostředcích v městských aglomeracích.

Ford také věří, že díky novému výzkumnému středisku dále prohloubí spolupráci s technologickými firmami i univerzitami z regionu Silicon Valley.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Interaction s.r.o.
BMW Group Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
Auto Fit, spol. s r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.