AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
BusPoint
Interaction s.r.o.


Přístrojová deska jako obrazovka v zorném poli řidiče

Mimořádný jas, vysoké rozlišení a barevná hloubka, flexibilní zobrazování informací a ocenění z veletrhu Automotive Interiors – „Inovace roku v oblasti interiéru“.

Nové Audi TT je vybaveno inovativním displejem a konceptem ovládání. Přístrojová deska v podobě displeje nahrazuje předchozí technologie a sdružuje všechny přístroje, navigaci a multimediální informace přímo v zorném poli řidiče. Audi nazývá tento na řidiče zaměřený koncept „virtuálním kokpitem“. Bosch je systémovým dodavatelem této přístrojové desky.

Ostrý displej TFT s vysokým kontrastem a mimořádně vysokým jasem 800 cd je čitelný za všech světelných podmínek. Displej má úhlopříčku 12,3 palců, vysoké rozlišení 1440×540 pixelů a barevnou hloubku 24 bitů.

Jednou z předností panelu přístrojů v podobě displeje je její univerzálnost při zobrazování obsahu. Nové Audi TT je dodáváno se dvěma základními zobrazovacími režimy. První, tradiční, zobrazuje dva velké kruhové přístroje – ovšem bez mechanických ručiček či jiných pohyblivých částí. V druhém režimu se rychloměr a otáčkoměr zmenší a přesunou do spodních rohů, čímž vytvoří prostor pro navigaci, výběr hudby nebo kontaktu z telefonního seznamu. Vrozená flexibilita nastavení systému umožňuje realizovat i další režimy, které se mohou lišit také v závislosti na modelu vozidla.

3D zobrazení objektů

Extrémně vysoká kvalita celkové konstrukce digitálního panelu přístrojů je v souladu s požadavky na nejlepší možnou kvalitu obrazu. Té je dosaženo výkonnou architekturou duálního procesoru. Jeden procesor se stará o grafiku, zatímco druhý je zodpovědný za zbývající funkce. Díky mimořádně vysokému výpočetnímu výkonu lze vytvořit až 60 snímků za sekundu, aby se i velmi rychlé změny zobrazovaly naprosto plynule bez lidského zásahu, což je nezbytný požadavek při specifické jízdní dynamice sportovního vozu.

Dostupný výkon procesorů je využíván také pro trojrozměrné zobrazení objektů na displeji. Neuvěřitelně reálné vykreslení kruhových přístrojů včetně stínů je výsledkem komplexní prostorové grafiky. Grafický modul (VCM – visual computing module – vizuální výpočetní modul) byl speciálně upraven pro použití v automobilu.

Zvláštním stylistickým detailem je tvar displeje se seříznutými rohy včetně příslušného krytu, aby vše zapadalo do plánovaného umístění v novém Audi TT. Přístrojová deska je připojena přes datové sběrnice CAN (Controller Area Network) a MOST (Media-Oriented Systems Tranpsort).

Inovativnost „virtuálního kokpitu“ v novém Audi TT zaujala porotu ankety „Automotive Interiors Expo Awards 2014“ na červnovém veletrhu Automotive Interiors a díky tomu se v kategorii „Interior Innovation of the Year – Series Vehicle“ (Inovace roku v oblasti interiéru – sériová vozidla) umístil na prvním místě.

Společnost Bosch do nového Audi TT dodává také radarové senzory, kamerové senzory, lambda sondy, systém přímého vstřikování benzinu a moduly palivových čerpadel.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
Standox
Toplac s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika