AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
Interaction s.r.o.
BusPoint


Dynamický Jaguar XE se poprvé představil v Londýně

Nejsilnější motor v nabídce je kompresorem přeplňovaný šestiválec o objemu 3,0 litru s výkonem 340 koní. Z nuly na 100 km/h se Jaguar XE dostane za 5,1 s.

Nový Jaguar XE se představil v londýnském výstavním centru Earls Court. Vůz má pohon zadních kol a díky své vyspělé odlehčené konstrukci, aerodynamickému designu, luxusnímu interiéru a výborným jízdním vlastnostem a ovládání mění měřítka sportovního sedanu. Modelová řada XE se začne prodávat v roce 2015. Nejvýkonnější je modelové provedení S. Verze XE S odmění řidiče odezvou a kultivovaností svého kompresorem přeplňovaného třílitrového šestiválce. Jedná se o vysokootáčkový motor s výkonem 340 koní a točivým momentem 450 N.m. Je kombinován s osmistupňovou samočinnou převodovkou s páčkami pro manuální řazení pod volantem. Vůz Jaguar XE S zrychlí z 0 na 100 km/h za pouhých 5,1 sekundy a má elektronicky omezenou maximální rychlost na 250 km/h.

Jaguar XE s velkým podílem hliníku v karosérii vozu je prvním modelem vyvinutým na nové modulární platformě společnosti Jaguar Land Rover a nastavuje nová měřítka pro jízdní dynamiku v segmentu střední třídy. Velké vstupy vzduchu vpředu, chromované boční výdechy, nenápadný zadní spoiler a příplatková 20palcová kovaná kola z lehké slitiny u verze S naznačují potenciální výkon přeplňovaného zážehového šestiválcového motoru Jaguar o objemu 3,0 litru.

Interiér nabízí pohodlí a prostornost. Přepychové materiály a povrchy jsou kombinovány s vysokou úrovní zpracování. Verze Jaguar XE S bude doplněna hospodárnými dvoulitrovými čtyřválcovými zážehovými a vznětovými motory. Ty budou kombinované s šestistupňovou přímo řazenou nebo osmistupňovou samočinnou převodovkou. Vznětové agregáty, které jsou součástí zcela nové řady motorů Jaguar Ingenium, nabízí nízkou spotřebu paliva od 3,8 l/100 km a emise CO2 99 g/km.

XE je nejlehčím, nejtužším a nejaerodynamič­tějším sedanem Jaguar. Poprvé je také model značky Jaguar vybaven elektrickým posilovačem řízení. Ten poskytuje skvělou odezvu a citlivost řízení, ale s nižší spotřebou paliva, než mají hydraulické systémy. Model XE má nejnižší provozní náklady ze všech Jaguarů.

Jaguar XE se bude vyrábět v novém výrobním závodě v Solihullu. Tento moderní a velice flexibilní výrobní závod, který je součástí investice ve výši 1,5 miliardy liber, vytvoří ve Velké Británii 1700 nových pracovních míst. Model XE nyní doplňuje řadu sedanů a řadí se pod modely XF a XJ. Kompletní informace o celé modelové řadě XE budou oznámeny v říjnu na autosalonu v Paříži.

Působivý design: Forma a funkce bez kompromisů

Jaguar XE byl vyvinut souběžně s novou modulární platformou. Tato architektura přináší velké konstrukční možnosti. To umožňuje dosáhnout ideálních proporcí: krátkého předního převisu, delšího zadního převisu a dynamického výrazu s kabinou svažující se dozadu. Díky této platformě se může XE pochlubit také nízkou sportovní polohou za volantem a elegantním profilem připomínajícím ku­pé.

Ostře tvarovaná kapota tvoří výrazný vzhled modelu. Stoupající boční linie přidává dojem pohybu, zatímco tvar zadních partií karoserie je inspirován modelem F-Type Coupé. Charakteristická světla pro denní svícení J-Blade jsou dalším okamžitě rozpoznatelným stylistickým prvkem Jaguaru. Vodorovná linie protínající kruhový kryt koncových svítilen vytváří osobitý prvek převzatý z kultovního modelu E-Type.

Zeštíhlený tvar modelu XE má nejnižší součinitel aerodynamického odporu vzduchu 0,26 ze všech dosud vyráběných Jaguarů. Této hodnoty bylo dosaženo díky 1200 simulacím s využitím CFD.

„Naším cílem bylo vytvořit dynamický design, který jasně odráží postavení modelu XE jako vozu pro vášnivé řidiče. Toho jsme dosáhli díky kabině svažující se dozadu a kompaktností celého vozu. Model XE tak vypadá, jako by byl v pohybu, i když stojí. Vyznačuje se silnou rodinnou podobností s modelem F-Type,“ řekl Ian Callum, Jaguar Director of Design.

Prostorný interiér s výrazným středovým panelem vytváří dojem podobný kokpitu letadla. Cestující na předních i zadních sedadlech uvítají bohatě dimenzovaný prostor pro hlavu i nohy. Jaguar XE tak dokazuje, že elegantní, aerodynamický design a prostorný interiér se nemusí vzájemně vylučovat. Technické tkaniny, semiš a detaily, jako je kontrastní dvojité prošívání, dodávají interiéru kvalitu zakázkové výroby. Zákazník si může vybrat také z leskle černého, hliníkového nebo moderního dřevěného ozdobného obložení, které umocňuje dojem luxusu a precizního ručního zpracování. Vše doplňuje dekorační osvětlení v rozsahu až 10 barev.

Samonosná karoserie s výrazným podílem hliníku: Lehká, tuhá, bezpečná

Rozsáhlé zkušenosti Jaguaru s používáním lehkého hliníkového materiálu vyvrcholily právě konstrukcí karoserie nového XE. Jedná se o první model navržený s využitím zcela nové modulární plarformy a je jediným vozem ve své třídě, který využívá samonosnou karoserii s výrazným podílem hliníku.

Většinou se jedná o vysoce pevnou slitinu řady 6000. Dokonalým příkladem jsou boční panely karoserie. Tyto složité výlisky jsou vyrobeny z jednoho kusu s tloušťkou 1,1 mm. Dříve by se jednalo o 1,5 mm silný plech. Recyklování tohoto materiálu dovoluje výrazné snížení celkových emisí CO2 a nový XE je prvním vozem, který využívá RC 5754 – slitinu hliníku vyrobenou převážně z recyklovaného materiálu. Slitinu RC 5754 budou využívat také budoucí modely a tento pokrok posune značku Jaguar ke stanovenému cíli využívat do roku 2020 75 % recyklovaných materiálů.

Nový XE byl zkonstruován tak, aby vyhovoval i té nejpřísnější světové legislativě v oblasti pasivní bezpečnosti. Očekává se, že nový vůz získá maximální počet pěti hvězd v hodnocení Euro NCAP. Aktivní hliníková kapota zaručuje při srážce s chodcem jeho výbornou ochranu.

Podvozek: Agilní a pohotový

Většina konkurence používá zavěšení předních kol na vzpěrách McPherson. Tým značky Jaguar trval na lepší konfiguraci s dvojitými příčnými rameny. Hliníkové přední těhlice jsou lehké a pevné. Tyto kované díly vznikají pomocí patentovaného výrobního postupu. Běžné víceprvkové zadní zavěšení nesplňovalo dynamické požadavky značky Jaguar. Řešením je Integral Link. Jedná se o systém, který se obvykle nachází pouze ve větších, dražších vozech a nabízí ideální hodnoty boční a podélné tuhosti potřebné pro dosažení přesného ovládání a komfortní jízdy v XE. Ve velké míře byl použit hliník, což minimalizuje hmotnost. Elektrický posilovač řízení (EPAS) nabízí lepší energetickou účinnost než tradiční hydraulické systémy. Nejlepší technologie EPAS nabízí výhody v podobě nižší spotřeby paliva bez sebemenší ztráty zpětné vazby. XE je prvním Jaguarem využívajícím tento systém. Nejenže snižuje emise CO2 až o tři procenta, ale nabízí také požadované parametry.

Aktivní bezpečnost: Inteligentní technologie

Lehká a tuhá konstrukce karoserie nového XE byla navržena tak, aby vyhovovala těm nejpřísnějším legislativním a zákaznickým požadavkům na výsledky nárazových testů po celém světě. Vysoká ochrana je doplněna ještě řadou vyspělých asistenčních systémů, které řidiči nabízejí pomoc a podporu. Vůz XE je vybaven systémem All Surface Progress Control (ASPC), který slouží jako tempomat pro nízké rychlosti. Systém ASPC funguje mezi 3,6 km/h a 30 km/h. Díky přesnému ovládání brzdového systému a poháněcí jednotky poskytuje optimální trakci a stabilitu i na povrchu s nízkou přilnavostí, aniž by musel řidič používat pedály.

Technologie laserového head-up displeje (HUD) promítá vysoce kontrastní barevné zobrazení na čelní sklo. S maximální zřetelností a minimálním rozptýlením poskytuje řidiči informace, jako jsou rychlost a pokyny navigace. Laserový HUD nabízí nejen vysokou kvalitu obrazu, ale je také menší a téměř o třetinu lehčí než stávající systémy.

Jaguar je jednou z prvních automobilek v tomto segmentu, která využívá technologii stereokamer. Tento nejmodernější senzor je „očima“ systému autonomního nouzového brzdění XE, který zaručuje velice přesné měření rychlosti a vzdálenosti objektů před vozem, a dokáže tak intuitivně naplno zabrzdit, aby zabránil kolizi, nebo zmírnil její následky.

Stereokamera rovněž rozeznává dopravní značky a varuje před opuštěním jízdního pruhu. Jaguar XE také nabízí systémy, jako je adaptivní tempomat, systém sledující přibližující se vozidlo, sledování slepého úhlu, polosamočinné podélné a příčné parkování a sledování provozu při couvání.

Zcela nový multimediální systém

Multimediální systém v modelu XE nabízí nejnovější technologie k propojení vozu, řidiče a okolního světa. Jeho srdcem je osmipalcový dotykový displej s přehledným, intuitivním grafickým rozhraním a rychlou odezvou.

Hlasové ovládání, které využívá jednoduchou řeč, poskytuje přístup ke všem úrovním systému, aniž by bylo nutné procházet nabídky. Řidič tak nemusí spouštět oči ze silnice. Navigace systému InControl se slotem pro karty SD dovoluje snadné aktualizace mapových dat. Systém podporuje také technologii Bluetooth, streamování audia a možnost připojení přes rozhraní USB. Nový XE také zajišťuje, že řidiči budou neustále ve spojení. Vozidlo funguje jako hotspot Wi-Fi, který umožňuje připojení k internetu více zařízením, zatímco anténa vozidla poskytuje nejlepší možný signál.

Funkce Jaguar InControl Remote přináší uživatelům chytrých telefonů se systémy iOS a Android možnost připojit se k vozidlu odkudkoli a ovládat řadu jeho funkcí. Patří mezi ně časované přednastavení systému klimatizace až na sedm dnů dopředu, zamykání nebo odemykání dveří nebo spouštění motoru. Systém Jaguar InControl Apps umožňuje uživatelům snadný přístup k aplikacím v chytrém mobilním telefonu prostřednictvím dotykového displeje vozu.

Řidiče, kteří si chtějí užívat poslechu hudby, potěší audiosystém Meridian. Tento systém je nejnovějším produktem dlouhodobého partnerství mezi společností Jaguar s britskou specializovanou značkou Meridian. Algoritmy zaručují nejlepší možnou reprodukci zvuku a na míru upravují hudbu podle akustiky interiéru.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Interaction s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz
Standox