AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Interaction s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.


10 nejnovějších plnicích stanic CNG

Počet plnicích stanic CNG v poslední době velmi rychle narůstá. V minulých letech docházelo k nárůstu nových plnicích stanic CNG v řádu jednotek, nyní se staví po desítkách.

Stanice CNG nyní vznikají už i na běžných čerpacích stanicích – pouze přidáním stojanu na CNG – a proto si toho nemusí každý všimnout. V současné době je motoristům u nás k dispozici už celkem 60 plnicích stanic CNG, v Evropě přes 4 tisíce. Brzy, většinou ještě letos, se otevře dalších nejméně 16 stanic, a to 3 stanice v Praze, 2 v Plzni, Břeclavi, Českém Krumlově, Gajeru u Litomyšle, Havířově, Jeseníku, Kosmonosech, Olomouci, Příbrami, ve Slaném, Vyškově, Zábřehu aj. Do rozvoje investují i automobilky, řidiči si už dnes mohou vybrat z již více než 60 druhů sériově vyráběných vozů.

V současné době stlačený zemní plyn a výstavba plnicích CNG stanic doslova zažívá boom.

„Už dnes není s tankováním problém jako byl dříve. Pokud například jedete z Prahy do Frankfurtu, máte po cestě více než 10 plnicích stanic CNG a přitom dojezd vozidel na CNG je často přes tisíc kilometrů. EU plánuje, že v roce 2050 by v evropských městech už neměla jezdit vozidla s klasickými pohonnými hmotami. Do čistějšího životního prostředí a výstavby stanic CNG se nyní investují v Evropě velké prostředky. Odhaduje se, že asi 160 miliard eur bude investováno do nových stanic CNG jen v EU. Díky nové směrnici o infrastruktuře alternativních paliv nyní musí ČR do 2 let připravit příslušné plány, a to včetně počtu plnicích stanic. Během 2 let tak bude v ČR nejméně 150 – 200 stanic CNG,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu. Na světě je ve výstavbě přes tisíc nových stanic CNG.

CNG je nejlevnějším palivem pro pohon vozidel. Na CNG u nás jezdí už téměř 8 tisíc vozů. „I když je zemní plyn ekologicky nejčistější palivo, základním důvodem, proč si lidé tyto vozy pořizují, jsou nízké, řádově poloviční, náklady na pohonné hmoty i provoz. 1200 kilometrů ujedete za 36 eur,“ dodává Jiří Šimek, místopředseda Rady ČPS.

Na světě je dnes v provozu více než 25 tisíc stanic CNG, v Evropě přes 4 tisíce. Celkem jezdí na světě více než 20 milionů vozidel na CNG, do 10 let jich má být nejméně jedenkrát tolik.

10 nejnovějších stanic CNG v ČR

  • Benešov – Křižíkova, u křižovatky s E55
  • Hodonín – Průmyslová 4079/2a
  • Hradec Králové – Stavební 1049
  • Chodov u Karlových Varů – Karlovarská 1073, Chodov
  • Kolín – Plynárenská 824
  • Ostrava – Ruská 2887/101
  • Plzeň – Chebská 15 – areál České pošty
  • Praha Štěrboholy – Štěrboholská 391
  • Zlín – Třída 3. května, č.p. 119
  • Žďár nad Sázavou – Jihlavská 759/4 – areál ZDAR

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Scania Czech Republic s.r.o.
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Standox
Mitsubishi Motors Česká republika
Toplac s.r.o.