AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Auto Fit, spol. s r.o.
BusPoint


Land Rover Discovery Sport: všestrannost, luxus, neobyčejný design

Novou modelovou řadu Discovery definuje odvážný design a praktické uspořádání sedadel 5+2. Zcela nová víceprvková náprava zaručuje výbornou agilitu na silnicích a podtrhuje obdivuhodné schopnosti v terénu.

Značka Land Rover odhalila nový vlajkový model Discovery Sport. Jedná se o jedno z nejvšestran­nějších prémiových kompaktních SUV v segmentu luxusních vozů. Model se stává i prvním zástupcem nové řady Discovery. V Land Roveru Discovery Sport je poprvé použit Head-Up-Display (HUD). Tato vyspělá laserová technologie promítá důležité jízdní údaje včetně rychlosti, zařazeného převodového stupně a pokynů satelitní navigace do oblasti na čelním skle v zorném poli řidiče. Head-Up-Display poskytuje řidiči bezpečný přístup k informacím, aniž by musel spouštět oči ze silnice. Zákazníci si mohou vybrat z několika typů motorů. Zážehové varianty využívají celohliníkový motor Si4 o objemu 2,0 litru s výkonem 240 koní a přímým vstřikováním paliva. Další možností může být diesel o objemu 2,2 litru, který je k dispozici ve specifikaci TD4 o výkonu 150 koní nebo SD4 o výkonu 190 koní. Motory TD4 a SD4 nabízí stejný točivý moment 420 N.m a řidiči mohou počítat se spotřebou paliva kolem 5,6 l/100 km. Během roku 2015 bude uveden vznětový motor ED4 s emisemi CO2 pouhých 119 g/km* a nižší spotřebou paliva.

Model Discovery Sport je vybaven celou řadou technologií, mezi které patří víceprvková zadní náprava nové generace, vyspělá technologie airbagu pro chodce, zcela nový multimediální systém s osmipalcovým dotykovým displejem a moderní, vysoce pevná karoserie z oceli a odlehčeného hliníku.

Špičkové terénní schopnosti

Zákazníci si mohou vybrat ze tří různých systémů pohonu. K dispozici je pohon dvou kol, stálý pohon čtyř kol nebo systém Active Driveline. Systém Active Driveline přepíná mezi pohonem dvou a čtyř kol. To zaručuje kombinaci skvělé agility na silnici, schopností v terénu a celkové hospodárnosti. Geometrie karoserie modelu Discovery Sport byla pochopitelně optimalizována i pro ten nejdrsnější terén. Nabízí vysokou světlou výšku, nájezdový i přechodový úhel a schopnost brodění vodou do hloubky 600 mm.

Systém Terrain Response® je standardním prvkem výbavy u všech verzí s pohonem všech kol. To řidičům dovoluje přizpůsobit vůz aktuálním terénním podmínkám. K dispozici je až pět různých nastavení: běžné, tráva/štěrk/sníh, bláto, vyjeté koleje a písek. Za příplatek je k dispozici také režim Dynamic, který zlepšuje jízdní vlastnosti na silnici a zaručuje přesnější zpětnou vazbu pro řidiče.

Kompletní terénní technologie v Discovery Sport zahrnují:

  • Hill Descent Control® (HDC)
  • Gradient Release Control® (GRC)
  • Wade SensingTM
  • Kontrolu náklonu karoserie (RSC)
  • Kontrolu dynamické stability (DSC)
  • Elektronickou kontrolu trakce (ETC)
  • Kontrolu brzdného momentu motoru (EDC)

Propojené a pohodlné ovládání

Mezi hlavní funkce pro citlivé ovládání a stabilitu na silnici patří:

  • Zcela nová víceprvková zadní náprava
  • Elektrický posilovač řízení s proměnlivým účinkem (EPAS)
  • Vektorování točivého momentu pomocí brzd (TVB)
  • Devítistupňová samočinná převodovka s adaptivní strategií řazení
  • Adaptivní tlumiče MagneRide™
  • Přední brzdové kotouče o průměru 325 mm s třmeny a destičkami nové generace

Užitečné technologie pro bezpečnost a pohodlí pasažérů Nový model Discovery Sport využívá špičkové technologie, které maximalizují bezpečnost a pohodlí pasažérů. Novinky zahrnují celou řadu prvků od nového vyspělého multimediálního systému s osmipalcovým dotykovým displejem až po airbag pro chodce, který minimalizuje následky srážky. Mezi další dostupné asistenční technologie patří:

  • Autonomní nouzové brzdění (AEB)
  • Elektrický posilovač řízení (EPAS)
  • Parkovací asistent
  • Samočinné přepínání dálkových světel
  • Varování před opuštěním jízdního pruhu
  • Rozpoznávání dopravních značek
  • Asistent stability přívěsu
  • Asistent tažení a asistent pro připojení přívěsu
  • Sledování mrtvého úhlu a systém sledující blížící se vozidlo
  • Systém sledování provozu při couvání
  • Kamerový HD systém monitorující okolí vozu
  • Satelitní navigace s pevným diskem
  • Samočinné rozsvěcení hlavních světlometů
  • Stěrače s dešťovým senzorem
  • Parkovací senzory

Technologie Land Rover InControl™

Díky technologii Land Rover InControl™ nabízí Discovery Sport novou úroveň konektivity. Služba InControl Apps, vyvinutá ve spolupráci se společností Bosch SoftTec, umožňuje zobrazení a ovládání aplikací prostřednictvím chytrých telefonů. Původní vzhled a rozhraní telefonu se zobrazí na osmipalcovém dotykovém displeji multimediálního systému ve voze.

Majitelé si jednoduše stáhnou aplikaci Land Rover InControlTM Apps do svého chytrého telefonu a připojí jej do vyhrazeného USB portu ve vozidle. Díky tomu budou kompatibilní aplikace fungovat na dotykovém displeji Discovery Sport a nový obsah bude dostupný po každé aktualizaci aplikací.

Služba Land Rover InControl Remote™ dovoluje majitelům přivolat v případě nutnosti silniční asistenční službu nebo záchrannou službu, zatímco služba InControl Secure sleduje vozidlo v případě krádeže.

Odlehčená karoserie a víceprvková náprava

Samonosná konstrukce kombinuje panely z vysoce pevné oceli, ultrapevné borem legované oceli a odlehčeného hliníku. To zajišťuje pevný, tuhý a lehký základ pro výborné dynamické vlastnosti a vysokou torzní tuhost. Zcela nová víceprvková zadní náprava zvyšuje agilitu, zvětšuje zdvih kol a společně s lehkými hliníkovými komponenty zavěšení a pečlivě nastavenými tlumiči zaručuje vysokou úroveň přizpůsobení bez ohledu na stav povrchu. Nová zadní náprava také snižuje hluk v interiéru a minimalizuje zásah horních uložení zadního zavěšení do zavazadlového prostoru. To bylo klíčové pro vytvoření velkého zavazadlového prostoru a uspořádání sedadel 5+2.

Hospodárné pohonné jednotky

Zákazníci si mohou vybrat z řady čtyřválcových přeplňovaných zážehových a vznětových motorů. Všechny jsou kvůli výkonovým parametrům a ekonomice provozu vybaveny systémem stop-start, vysokotlakým přímým vstřikováním paliva, komponenty s nízkým třením a inteligentním rekuperačním dobíjením.

Zážehové varianty využívají celohliníkový motor Si4 o objemu 2,0 litru s výkonem 240 koní a přímým vstřikováním paliva. Ten poskytuje stejnou úroveň výkonu jako u šestiválcového motoru, a navíc snižuje hmotnost a stlačuje emise CO2 až o 20 % ve srovnání s běžnými objemnějšími motory s podobným výkonem.

Diesel o objemu 2,2 litru je k dispozici ve specifikaci TD4 o výkonu 150 koní nebo SD4 o výkonu 190 koní. Motory TD4 a SD4 nabízí stejný točivý moment 420 N.m a řidiči mohou počítat se spotřebou paliva kolem 5,6 l/100 km. Během roku 2015 bude uveden vznětový motor ED4 s emisemi CO2 pouhých 119 g/km* a nižší spotřebou paliva.

Všechny verze motorů lze kombinovat s vyspělou devítistupňovou samočinnou převodovkou ZF 9HP48. Pro verze se vznětovým motorem je k dispozici také šestistupňová mechanická převodovka M66.

  • Odhad výrobce

Vůz pro život

Model Discovery Sport se vyznačuje neobyčejným designem, který ho odlišuje od ostatních modelových řad. Linie kapoty pokračuje do stoupající boční linky, která vytváří charakteristicky kompaktní profil. Ten je naopak v rozporu s velmi prostorným interiérem s volitelným uspořádáním sedadel 5+2. Tento zeštíhlený design zaručuje výborný výhled do všech stran, zatímco interiér a úložný prostor je snadno přístupný.

Středový panel vytváří silnou vertikální grafiku uprostřed palubní desky. Důležité ovládací prvky jsou záměrně umístěny tak, aby poskytovaly snadný přístup z pozice řidiče označované jako Sports Command Driving Position. Celý interiér se vyznačuje jednoduchými, čistými plochami a vysoce kvalitními materiály.

Vůz Discovery Sport byl navržen a zkonstruován ve vývojovém centru společnosti Land Rover ve Velké Británii. Vyráběn bude ve výrobním závodě společnosti v Halewoodu nedaleko Liverpoolu. Do prodeje půjde začátkem roku 2015 a bude nabízen společně se stávajícím sedmisedadlovým Land Roverem Discovery na více než 170 trzích po celém světě.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Toplac s.r.o.
Mercedes-Benz
Scania Czech Republic s.r.o.
auto MOTOL BENI a. s.
Mitsubishi Motors Česká republika