AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Mercedes-Benz
BusPoint
ContiTrade Services s.r.o.


Nové rychlodobíjecí stanice ČEZ pro elektromobily

Skupina ČEZ dokončuje instalaci čtyř rychlodobíjecích stanic pro elektromobily. V Praze a Kladně si tak řidiči mohou dobít svůj vůz za méně než 30 minut už nyní, v Plzni a Hradci Králové v průběhu příštích týdnů.

Instalace rychlodobíjecích stanic je výsledkem spolupráce Skupiny ČEZ a automobilky Nissan.

„V rozvoji projektu Elektromobilita ČEZ jsme učinili další významný krok. V Praze, Plzni a Hradci Králové místo tří současných dobíjecích stanic instalujeme nové, rychlodobíjecí stanice. Původní stanice využijeme v jiných lokalitách. Úplně nově lze dobíjet v Kladně. Navíc se v následujících týdnech naše síť rozšíří o dalších šest lokalit rychlého dobíjení. Vycházíme přitom hlavně ze zkušeností provozovatelů a výrobců vozů s elektrickým pohonem. Potřebám elektromobilistů se snažíme vyjít maximálně vstříc. Proto jsou stanice vybaveny dobíjecími standardy, které uspokojí požadavky všech zákazníků. Jednoduše řečeno, rychle se u nás dobije každý v současnosti na evropském trhu prodávaný elektromobil,“ říká Pavel Cyrani ředitel divize Obchod a strategie Skupiny ČEZ.

„Nissan Leaf je první sériově vyráběný 100% elektromobil na světě, který je díky své komfortní i bezpečnostní výbavě plně srovnatelný s automobily na tradiční paliva a jehož celosvětové prodeje již překročily 110 tisíc kusů. Pro stávající a budoucí zákazníky modelu Leaf je instalace a rozvoj rychlodobíjecích stanic velmi dobrou zprávou, protože je na nich možné dobít Leaf na 80 % kapacity baterie za zhruba 30 minut. Rozvoj elektromobility v České republice je také pro nás jednou z priorit, a proto se Skupinou ČEZ na rozvoji infrastruktury spolupracujeme a jsme rádi, že ČEZ využívá Nissany Leaf jako své standardní pracovní a firemní vozy,“ vysvětluje za společnost Nissan Zdeněk Fořt, Country manager společnosti Nissan v ČR.

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila projekt Elektromobilita ČEZ již v roce 2010. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.

Do současnosti ČEZ nainstaloval v České republice 36 veřejných dobíjecích stanic, a to převážně u infrastrukturních partnerů, tj. u obchodních center, supermarketů či městských částí. Stanice jsou v provozu v Praze, Plzni, Ostravě, Trutnově, Hradci Králové či ve Vrchlabí. Další rozšiřování sítě dobíjecích stanic je v realizaci a nově otevřené stanice budou představovány v průběhu dalších týdnů a měsíců.

V rámci projektu je provozováno několik desítek elektromobilů po celé ČR.

Do projektu Elektromobilita ČEZ se zapojilo již více než 50 partnerů. Těmi jsou například Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Vrchlabí, Pardubice, či Ostrava, ale také některé městské části jako Praha 5, Praha 14, Praha 16 a další. Mezi partnery jsou společnosti McDonald's, Kaufland a Tesco.

Nissan Leaf

Nissan zahájil výrobu modelu Leaf, prvního sériově vyráběného a 100% elektromobilu na světě, v Japonsku. Díky globálnímu úspěchu modelu se od roku 2013 rozšířila výroba i do Evropy a do USA. V Evropě, konkrétně v Anglii, se vyrábí také nejdůležitější část vozu, bateriový blok. Mezi mnohými oceněními, která Nissan Leaf získal, je také titul Světové auto roku 2011, nebo plné pětihvězdičkové hodnocení v nárazových testech Euro NCAP. Za necelé čtyři roky, kdy je model v prodeji, bylo prodáno více než 110 tisíc kusů. Společnost Nissan nabízí nový model Leaf v České republice od druhé poloviny roku 2013.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
BMW Group Česká republika
Mitsubishi Motors Česká republika
Toplac s.r.o.
Siems & Klein