AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.


Hvězdné války: Dodge vrací úder

Je docela běžné, že automobilky vyrábějí řadu vozů přímo na míru hollywoodských filmů. Že by se ale výrobci vozů nechali inspirovat přímo filmovými hrdiny, to už je praxe o poznání méně častá.

Když si odmyslím temné brnění Darth Vadera a světlé kimono Luka Skywalkera, pak je snad nejznámějších oblečením ze ságy Hvězdných válek uniforma vojáků impéria. Tedy až na nejčastější prvek adolescenčních snů, zlaté bikinky princezny Leiy. Ty ovšem ovlivnily branži zcela jinou než automobilovou, což rozhodně neplatí o sněhobílých vojenských skafandrech. Ty se totiž staly předobrazem vozu, který na letošní tuningové show SEMA zaujal nejvíce, a to modelu Dodge Avenger Tuner Stormtrooper.

Produkt koncernu General Motors je tak stejně jako vojáci impéria nadřazen běžným vozům automobilky, technologií je totiž přímo napěchovaný. Ta navíc zůstává v mnoha případech utajena, což bylo určeno i tvářím pod bílými maskami s černým hledím. Automobilka tak kupříkladu zveřejnila, že o pohon se stará čtyřlitrový motor V6, jaký výkon a točivý moment ale přenáší šestistupňový automat s pádly pod volantem na všechna kola, to známé není. Ovšem sportovní výfuk má na svědomí Borla, s dvacetipalcovými kovanými koly si vyhrála firma Alcoa, šestipískové brzdy dodal StopTech, Umnitza Predator je pro změnu nový model osvětlení, zatímco víko nádrže je data staršího, jen používané doposud modelem Challenger.

S dalším vozem koncernu, Dodgem SRT8, má pak Stormtrooper shodné anatomické sedačky, ovšem zbytek interiéru je futurističtější než nový aerodynamický kabát, který vůz nově nosí. Avenger je totiž vybaven dvěma mobilními počítači Azentek s procesory Intel Core Duo 1,8 GHz a dvougigovou operační pamětí, z nichž ten první je instalován v palubní desce a ten druhý v loketní opěrce mezi zadními sedadly. Dohromady pak tvoří multimediální rozhraní, které snad ani nemá obdoby. Řidič si totiž ze svého sedadla může nastavit jak přístup na internet, hraní her online, stahování hudby či videa, tak i kalibraci řídicí jednotky motoru za pomoci servisního střediska Mopar Performance Parts. Inženýři ze stejné firmy jsou pak čtyřiadvacet hodin denně k dispozici pro případ rady, až již při poruše, tak při samotném individuálním nastavení a naladění vozu.

Systém je zároveň také naladěný na informační síť koncernu a neustále dává řidiči k dispozici informace nejenom o novinkách, ale také o tom, okolo jakého dealerství projíždí, jaké mají zajímavé akční nabídky, či případně dokonce zkontroluje, zda se nevyplatí zajet na mimořádnou prohlídku. Pokud řidič na chvíli ztlumí výkonný audio systém KICKER, může komunikovat také s jinými majiteli vozů Chrysler, Dodge nebo Jeep. Nemusí se přitom bát ztráty zájmu veřejnosti, sněhobílá karoserie podsvícená krvavě rudými LED diodami každému jasně dává najevo, že tady kráčí první liga. Ostatně, ve Hvězdných válkách tomu tak bylo rovněž. Nebo se snad mýlím?

Autor: P2P

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BOSCH
Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Toplac s.r.o.
Siems & Klein