AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Auto Fit, spol. s r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Interaction s.r.o.


„Opilecká kombinéza“ od Fordu simuluje jízdu pod vlivem alkoholu

Většina mladých řidičů v Evropě podle nejnovějšího průzkumu sponzorovaného společností Ford řídila pod vlivem alkoholu, nebo to pozorovala u kamarádů.

Více než polovina mladých řidičů v Evropě podle svých slov řídila pod vlivem alkoholu, nebo alespoň viděla usednout za volant opilé kamarády. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Ford Motor Company.

Průzkum mezi 5000 řidiči ve věku 18 až 24 let ukázal, že 32 procent dotazovaných někdy nastoupilo do vozu, jehož řidič byl pod vlivem alkoholu. Plných 66 procent respondentů nevědělo, jakou hladinu alkoholu v krvi povolují zákony dané země.*

Ford nechal průzkum vypracovat proto, aby lépe porozuměl postoji mladých řidičů k problematice alkoholu za volantem. Odpovědi řidičů z Francie, Německa, Itálie, Španělska a Velké Británie odhalily, že nejčastěji pod vlivem alkoholu řídí, nebo to vidí u svých známých mladí Španělé (74 procent), následují Němci (65 procent) a Francouzi (64 procent). Z respondentů, kteří přiznali řízení v opilosti, se jich 26 procent domnívalo, že vůz ovládali bezpečně.

„Řízení a alkohol je potenciálně smrtelná kombinace. A výsledky našeho průzkumu ukazují, že bychom tuto skutečnost měli zvláště mladým řidičům zdůrazňovat,“ říká Barb Samardzich, provozní ředitelka Ford of Europe.

Ford loni v Evropě představil bezplatnou autoškolu Ford Driving Skills for Life. Nyní zase přichází s „opileckou kombinézou“, která simuluje vliv alkoholu na vidění, koordinaci a rovnováhu.

Tato pomůcka se skládá z brýlí tunelového vidění, klapek na uši, závaží na zápěstí i kotníky a zábran, které omezují volnost pohybu v loktech, krku a kolenech. I prosté činnosti, jako je například běžná chůze, jsou pro nositele kombinézy najednou mnohem náročnější.

Evropská komise uvádí, že 25 procent smrtelných nehod v Evropě se nějakým způsobem pojí s alkoholem, který navíc často hraje roli při smrtelných nehodách, jejichž účastníky jsou mladí řidiči.**

„‚Opilecká kombinéza‘ představuje důmyslný způsob, jak střízlivým lidem bezpečně přiblížit vliv alkoholu na jejich schopnost ovládat automobil,“ uvádí Samardzich. „Díky ní se lidé dozvědí, o kolik těžší je řešení jednoduchých úkolů, a naučí se vnímat nebezpečí spojená s řízením pod vlivem alkoholu.“

Ford ji vytvořil ve spolupráci s vědci z německého Meyer-Hentschelova institutu. V minulosti automobilka vyvinula rovněž „kombinézu třetího věku“ a „kombinézu těhotné ženy“, aby lépe pochopila potřeby starších řidičů a nastávajících maminek.

„Ti, kdo si ‚opileckou kombinézu‘ obléknou poprvé, brzy zjistí, že nezvládají úkony, nad kterými jinak vůbec nepřemýšlejí, jako je zvednutí šálku s nápojem nebo vytočení telefonního čísla,“ uvádí Gundolf Meyer-Hentschel, zakladatel a ředitel institutu nesoucího jeho jméno. „Kombinéza tak pomůže lidem představit si, co by se mohlo stát, kdyby řídili pod vlivem alkoholu.“

*V průzkumu bylo dotazováno 5000 řidičů ve věku 18 až 24 let. Realizovala ho společnost TNS Global na zakázku pro Ford Motor Company od 12. do 20. listopadu 2013 ve Španělsku, Francii, Německu, Itálii a Velké Británii.

**Evropská komise (http://ec.eu­ropa.eu/…dge/al­cohol/).

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Siems & Klein
Mitsubishi Motors Česká republika
auto MOTOL BENI a. s.
Scania Czech Republic s.r.o.
Standox