AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
BusPoint
Siems & Klein

Kde se právě nacházite:  > Úvodní­ stránka  > Auto - magazín  > Kobra bude znovu plivat jed

Kobra bude znovu plivat jed

Slavná ikona spadající pod ochranná křídla Fordu se vrátila, jako místo zrodu má ale poněkud překvapivě Austrálii. Zasvěcení ale vědí, že síla od protinožců dokáže být zdrcující.

V roce 1978 automobilka Ford nabízela ve svém portfoliu motor small-block V8 o objemu 4,9 litrů, který ovšem Američané uváděli v kubických palcích. V přepočtu to znamenalo 302 cui, v důsledku to byl ale počátek zrodu jedné legendy. Pod názvem Boss 302 se totiž objevila pohonná jednotka, která neměla příliš konkurence. Produkovala 205 koňských sil, neboli 151 kW, což byla navíc polovina čísla 302.

V té době se na druhém konci světa v Austrálii již druhým rokem konal slavný závod Bathurst 1000, v němž dominovaly vozy Ford Falcon XC Hardtop. A jelikož byla jejich převaha opravdu zdrcující, rozhodlo se australské sportovní oddělení značky (Ford Performance Vehicles neboli FPV) oslavit třicetileté výročí vskutku impozantně. A za pomoci legendárního jména Cobra.

Do světa se tak rozjely speciální modely GT Cobra a Cobra Ute, které pohání nový motor Boss 302. Jeho výkon ovšem nyní činí právě 302 kW, tedy 410 koní, a objem osmi válců narostl na 5,4 litru. Tuto sílu přenáší na zadní kola buď šestistupňový manuál, nebo šestistupňová automatická převodovka ZF s možností sekvenčního řazení. Verze GT Cobra navíc dostane ještě diferenciál s omezeným prokluzem, sportovní úprava podvozku je ale nezbytností pro oba modely.

Po stránce designové se vozy od standardu budou lišit modrobílým provedením, unikátními znaky Cobra, lehce pozměněným bodykitem a v případě sedanu také 19palcovými litými koly. Uvnitř se pak objeví již v základu kožená sedadla, každé z nich přitom bude opatřeno hadím logem. Produkce bude omezena na 400 sedanů a 100 pick-upů Ute, ceny startují na 65.110 dolarech za GT Cobru, levnější Ute začíná na 61.200 USD.

Autor: P2P

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
BOSCH
Interaction s.r.o.
Standox
Toplac s.r.o.