AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Mercedes-Benz
Scania Czech Republic s.r.o.


Elektromobil Peugeot iOn znovu rekordmanem

„Nejdelší vzdálenost ujetá elektromobilem za 24 hodin“

Peugeot iOn se už podruhé zapsal do české knihy rekordů. Poté, co loni v srpnu objel za 15 dní Českou republiku, se letos stal hlavním aktérem rekordu nazvaného „Nejdelší vzdálenost ujetá elektromobilem za 24 hodin“.

Malý městský elektromobil Peugeot iOn opět dostal příležitost prokázat, jak nečekané výkony je schopen podat. Tým příznivců elektromobility zvolil tento model k čtyřiadvace­tihodinovému přejezdu s cílem přiblížit elektrické vozy veřejnosti a zvýšit důvěru zákazníků k těmto ekologickým prostředkům mobily.

Realizační tým ve složení Jakub Špaček (publicista), Petr Minařík (novinář) a Josef Lasovský (zástupce poskytovatele dobíjecích stanic – Schrack Technik s.r.o.) zahájil dne 20. září v 15:00 z hodonínského náměstí maratón elektrické jízdy, na jejímž konci – 21. září v 15:00 – ukázal tachometr 1030 ujetých kilometrů, což je nový český rekord v této disciplíně. Akce, pořádané pod záštitou hodonínského starosty Mgr. Igora Taptiče, se zúčastnili také zástupci Ministerstva pro místní rozvoj a zástupci místní samosprávy.

Na ujetých 1030 km, spotřeboval Peugeot iOn146 kW/h elektrické energie. Vůz, za jehož volantem se střídali tři řidiči, absolvoval 15 krát předem stanovený okruh, po němž vždy podstoupil dobíjení v mobilní rychlodobíjecí stanici firmy Schrack Technik s.r.o. Cíl každé etapy a dobíjení probíhalo na Masarykově náměstí v Hodoníně.

Realizace rekordu byla součástí osvětové akce o elektromobilitě, kterou pořádalo v rámci týdne evropské mobility město Hodonín. Zahájena byla v pondělí 17. září, kdy byl starostovi města Hodonína Igoru Taptičovi slavnostně předán vůz Peugeot iOn k týdennímu používání, pokračovala různými přednáškami na téma elektromobilita, neformálním setkáním elektromobilistů, testováním elektromobilů a elektrokol a dalšími doprovodnými akcemi. Vyhlášení rekordu proběhlo pod vedením komisaře Agentury Dobrý den Pelhřimov v pátek 21. září v 15:00.

„Jsme rádi, že město Hodonín mohlo hostit tento ojedinělý projekt a podílet se tak na rozvoji elektromobility v ČR“ prohlásil starosta města Hodonín p.Taptič.

Model Peugeot iOn si v tomto měsíci připsal i další rekord, tentokrát prodejní. Za září se díky akční nabídce podařilo dosáhnout výsledku, který několikanásobně přesáhl celoroční letošní prodeje tohoto vozu.

„Přestože se o elektromobilitě v České republice už několik let hodně mluví, její rozvoj je zatím spíše pozvolný. Každá akce, každá iniciativa, vedoucí k pozitivní změně, je přínosem a představení elektromobilu Peugeot iOn v Hodoníně je dalším krokem na cestě za čistšími a tiššími centry měst. Je zřejmé, že s elektromobily se v ulicích budeme setkávat čím dál tím více a bude to nejen ku prospěchu obyvatel měst. Obrovský nárůst prodejů elektromobilů za akční cenu, který se u nás projevil v září, svědčí o velkém prodejním potenciálu těchto vozů,“ prohlásil Yann Carnoy, generální ředitel společnosti PEUGEOT ČESKÁ REPUBLIKA.

O Peugeotu iOn: Peugeot iOn je první 100 % elektrický vůz nové generace. Je snadno ovladatelný, tichý, bezpečný, pohodlný a nenáročný. Jeho kompaktní rozměry (délka 3,48 m), poloměr otáčení 4,5 m, bezhlučnost a nulové emise z něj činí ideální vůz pro městské použití. Okamžitá dostupnost maximálního točivého momentu umožňuje účinnou lineární akceleraci, která usnadňuje pohyb v hustém provozu. S maximálním výkonem 47 kW (64 k) a točivým momentem 180 Nm dosáhne nejvyšší rychlosti 130 km/h. Jeho dojezd činí 150 km. Jeho velkou předností jsou nízké náklady na provoz, které jsou 3 až 4 krát nižší než u velikostí srovnatelného vozu s úsporným spalovacím motorem (1,50 až 2 €/ 100 km).

Autor: přavzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Siems & Klein
Auto Fit, spol. s r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika