AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Interaction s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.
Mercedes-Benz


Nezajištěný náklad ve vozidle znamená ohrožení bezpečnosti

Nezajištěný náklad ve vozidle při cestách na dovolenou znamená velké ohrožění bezpečnosti, vyplývá z evropského průzkumu Goodyear Dunlop. „Osmikilový pes může při nárazu v rychlosti 50 km/h udeřit předního spolujezdce váhou až 400 kg.“

Podle rozsáhlého průzkumu společnosti Goodyear Dunlop zvyšují miliony evropských řidičů vyrážejících na letní dovolenou autem riziko závažnosti nehod tím, že neumějí svá auta správně naložit. Společnost Goodyear Dunlop oslovila v rámci své kampaně „Vyjeďte připraveni, dojeďte bezpečně“ více než 5.600 motoristů v 15 zemích po celé Evropě s otázkami ohledně jejich nároků a zátěže při řízení v letních měsících.

Výsledky průzkumu jsou alarmující. Každý třetí řidič, což odpovídá milionům řidičů po celé Evropě, nevěděl, kde v autě skladovat těžké předměty. Správnou odpověď znali především starší řidiči mužského pohlaví z Belgie a Francie, zatímco italští a polští respondenti dopadli nejhůře. Nejtěžší předměty by měly být uloženy nejníže v kufru auta, co nejblíže k zadním sedadlům. Stejně důležité je jezdit v kombi vozech s ochrannou sítí či mříží mezi zavazadlovým prostorem a oddílem pro pasažéry, aby se zajistilo, že se žádné předměty nemohou dostat do části pro pasažéry. Pokud se nejtěžší předměty uloží na střešní nosič, může to výrazně ovlivnit jízdní vlastnosti vozidla, protože se změní těžiště a zvýší se riziko převrácení. Řidiči plně naložených vozidel musí očekávat delší brzdnou vzdálenost a odlišné jízdní vlastnosti.

Velmi málo lidí, pouze o něco více než jeden z deseti, si navíc uvědomuje destruktivní dopad, který může během nárazu mít předmět uložený v prostoru pro pasažéry. „Existuje velké riziko, že se při nehodě předměty změní ve střelné zbraně. Například skleněná lahev, laptop nebo hračka uložená vzadu ve vozidle uhodí předního spolujezdce při nárazu v rychlosti 50 km/h váhou až o 50× větší než jeho vlastní,“ vysvětluje Jens Völmicke, ředitel korporátní komunikace Goodyear Dunlop pro Evropu. *“Nikdy také nepřekračujte nosnost vozidla – a nezapomeňte, že údaj o nosnosti zahrnuje také váhu pasažérů.“ *

Vzhledem k tomu, že tři ze čtyř Evropanů plánují jet letos v létě na dovolenou autem, je řádná příprava klíčem k zajištění větší bezpečnosti na evropských silnicích.

Ve snaze snížit nebezpečí letního „stěhování národů“ vypracoval Goodyear Dunlop, na základě důkladné analýzy dat z průzkumu, Nejdůležitější letní bezpečností tipy!:

Připravte sami sebe – Ujistěte se, že máte dostatek tekutin, jste odpočatí a že na cestu máte dostatek času

Zkontrolujte stav vašeho auta – Než vyrazíte na cestu, postarejte se o provedení základní údržby

Připravte se na cestu – Ujistěte se, že znáte trasu a pravidla provozu po celé délce cesty

Ujistěte se, že je auto správně naložené – postarejte se, aby byli pasažéři v bezpečí a zavazadla uložena bezpečně

Zkontrolujte pneumatiky – Ujistěte se, že běhoun má dostatečnou hloubku a pneumatiky správný tlak

Během nastávajícího letního období představí Goodyear Dunlop další výsledky průzkumu.

Metodika průzkumu:

 Studie byla provedena společností APCO Insight pro společnost „Goodyear Dunlop Europe” za účelem lepšího pochopení jízdního chování oprávněných řidičů během letní dovolené, jejich povědomí o bezpečnosti na silnici, jejich názorů a praxi.

 Průzkumu se zúčastnilo celkem 5.622 evropských řidičů v Rakousku (350), Belgii (378), Bulharsku (378), České republice (378), Francii (378), Německu (378), Itálii (378), Polsku (378), Rumunsku (378), Rusku (378), Slovensku (378), Slovinsku (378), Španělsku (378), Švýcarsku (354) a Spojeném království (377).

 Sběr dat v terénu probíhala od 12. do 31. května 2011.

 Pohovory probíhaly online v místním jazyce každé země. Byly stanoveny národ reprezentující kvóty dle pohlaví a věku.

 Respondenti museli být držiteli platného řidičského průkazu, starší než 18 let a aktivní řidiči.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




Mercedes-Benz
Interaction s.r.o.
Scania Czech Republic s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Toplac s.r.o.