AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
ContiTrade Services s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.
Scania Czech Republic s.r.o.


SEAT vyvíjí inovativní systém pro úsporu energií

• Projekt ENERGEST prosazuje diagnostické a predikční nástroje pro inteligentní řízení spotřeby energie v průmyslu • Systém sníží emise CO2 ve výrobním závodu SEAT Martorell o 3000 tun za rok

SEAT představil projekt ENERGEST, jehož cílem je snížit spotřebu energie v průmyslových podnicích a na němž španělský výrobce spolupracuje s konsorciem společností a technologických center za podpory katalánských vládních úřadů. ENERGEST umožní optimalizovat efektivitu průmyslových procesů využíváním inteligentní předpovědi spotřeby energie, která je milníkem na cestě k průmyslové výrobě šetrné k životnímu prostředí.

ENERGEST konkrétně odhaluje energetické ztráty využitím metod měření spotřeby energie založených na umělé inteligenci. Tyto inteligentní nástroje automaticky řídí spotřebu energie v průmyslovém závodu a okamžitě ji přizpůsobují zvyšujícím se potřebám výrobního cyklu.

Tato optimalizace spotřeby energie například umožňuje výpočet klíčových ukazatelů, jako jsou náklady na energii na vyrobené vozidlo a snížení emisí CO2 vypouštěných do atmosféry průmyslovými podniky. Podle propočtů společnosti SEAT ušetří aplikace systému ENERGEST v závodu Martorell přibližně 3000 tun CO2 za rok. K pohlcení tohoto množství CO2 z atmosféry by byl zapotřebí les čítající 260 tisíc stromů.

Podle výzkumníků projektu ENERGEST se zavedení systému do praxe zpětně projeví výrazným zvýšením konkurenceschop­nosti průmyslových výrobních závodů, protože dojde k optimalizaci spotřeby energie a snížení emisí CO2. To bude mít za následek příslušné snížení nákladů na energii a výrobu. SEAT zavede ENERGEST ve všech provozech svého závodu v Martorellu. Přínosy tohoto systému založeného na principu optimalizace spotřeby energie během výroby zkoumají rovněž další výrobní závody koncernu Volkswagen Group.

Celková investice do projektu dosáhla částky 1,1 milionu eur, z níž 40 % pokryly dotace z místního programu na podporu technologických inovací. Na financování programu se rovněž podílel Evropský regionální rozvojový program FEDER v rámci operačního programu pro regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost v Katalánsku pro roky 2007 až 2013.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




KIA MOTORS CZECH s.r.o.
Mitsubishi Motors Česká republika
Standox
Mitsubishi Motors Česká republika
BOSCH