AUTOJOB.cz - místo srdce motor

Specializovaný portál pro automobilový průmysl

Top firma
Scania Czech Republic s.r.o.
ContiTrade Services s.r.o.
Iveco Czech Republic, a.s.


První dodávky vozů Transit Connect Electric

Ford Motor Company a Azure Dynamics začaly s dodávkami prvních vozů Transit Connect Electric zákazníkům ve Velké Británii a Severní Americe.

Tyto užitkové elektromobily vycházejí z modelu Ford Transit Connect, jsou osazeny patentovaným hnacím ústrojím Force Drive™ od Azure Dynamics a jejich montáž probíhá ve výrobním závodu společnosti AM General v michiganském městě Livonia.

Všechny vozy vyrobené v počáteční sérii již znají své zákazníky. První odběratelé se jich dočkají ještě v roce 2010, zbytek přijde na řadu během roku 2011. Mnohdy se jedná o celosvětově známé společnosti jako AT&T, Southern California Edison, Xcel Energy nebo Johnson Controls Inc., ale patří k nim i Newyorský energetický úřad nebo Canada Post (kanadská pošta).

„Spolupráce s dodavateli je důležitá pro všechny výrobní programy Fordu, ale pro tuto iniciativu měla obzvlášť velký význam, neboť od podpisu smlouvy do zahájení výroby uplynulo pouhých třináct měsíců,“ zdůraznil Sherif Marakby, ředitel sekce Electrification Programs and Engineering.

Transit Connect Electric je prvním produktem nedávného zintenzivnění plánů společnosti Ford na elektrifikaci vozidel. Již v roce 2011 do řady přibude osobní vůz Focus Electric a o další rok později vyrazí na silnice dva hybridní modely poháněné lithium-ion akumulátory nové generace, stejně jako takzvaný plug-in hybrid.

Kromě Severní Ameriky zamíří Transit Connect také do Velké Británie, kde se 14 těchto automobilů zapojí do vládního programu Ultra-Low Carbon Vehicle Demonstrator pro automobily s velmi nízkými nebo nulovými emisemi uhlíkatých látek. V jeho rámci bude participující energetická společnost Scottish and Southern Energy provozovat flotilu elektromobilů za účelem testování jak samotných vozů, tak podpůrné infrastruktury.

Společnosti Ford a Azure Dynamics již dříve oznámily, že na rok 2011 připravují uvedení modelu Transit Connect Electric na evropské trhy.

Navržen pro firmy

Elektromobil Transit Connect Electric s nulovými emisemi ujede na jedno nabití vzdálenost až 130 km a je ideální pro zákazníky, kteří operují na dobře definovaných trasách v předvídatelných vzdálenostech od centrálního dobíjecího místa. Dobrým příkladem mohou být rozvážkové či kurýrní služby, jež se v posledních letech stále častěji přiklánějí k menším, úspornějším vozům. Transit Connect Electric tak přichází na trh v ideální době.

Provozovatelé budou moci nabíjet své vozy z běžné rozvodné sítě pod napětím 120 V (standard v USA), nebo lépe z 240V nabíjecí stanice. Nabití akumulátorů na plnou kapacitu pak trvá šest až osm hodin. Nabíjecí kabel je zkonstruován jako univerzální, takže nebude nutné vlastnit jeden kabel pro každý typ sítě.

Sada akumulátorů Johnson Controls-Saft je do vozu Transit Connect integrována tak důmyslně, že nijak neomezuje nákladový prostor ani prostor pro cestující. Jeho životnost by měla odpovídat životnosti celého automobilu.

První z řady elektrických Fordů

Elektrifikační strategie vychází z vize společnosti Ford nabízet cenově dostupnou techniku milionům lidí. Na snižování nákladů se podílí jak využívání globálních platforem, tak rychlý rozvoj technologií pohonu elektrických vozidel – zejména lithium-ion akumulátorů.

Autor: převzato AUTOJOB

Obrázek k článku



Hlavní navigace:

Uživatel: nepřihlášen -> Přihlásit
Registrovat

Zvolte prosím typ účtu pro registraci:




BOSCH
Iveco Czech Republic, a.s.
Toplac s.r.o.
auto MOTOL BENI a. s.
Mitsubishi Motors Česká republika